5 неща, които НЕ трябва да правите в италиански ресторант


5 неща, които НЕ трябва да правите в италиански ресторант
Снимка: iStock

Италианската храна е станала неразделна част от това, което българите ядат, че е почти невъзможно да си представим живота без пица, паста и джелато. Но в крайна сметка това е просто храна и няма особено значение как я ядете, нали? Не точно. Вероятно правите някои грешки по отношение на етикета, когато посещавате италиански ресторант, без да ги осъзнавате.

1. Режете спагетите

Ако има една грешка, която много хора правят, това е да режат пастата си. Според италианския етикет спагетите и фетучините не трябва да се режат с нож на по-малки парчета.

Какво да направите вместо това: Правилният начин да ядете спагети или фетучини е да използвате вилицата си, за да ги завъртите. Трябва да можете да го завъртите в гнездо с размер на хапка и да го вдигнете към устата си. Това може да бъде трудно за овладяване, така че ако наистина се борите да получите точното количество на вилицата си, за да завъртите, използвайте лъжицата си за помощ.

Вижте още: Полезно: Как да познавате качествената паста

2. Ядете хляб с паста

Няма нищо по-добро от топъл, хрупкав италиански хляб... но има правилно и грешно време за ядене. Ако поискате от сервитьора кошница хляб, която да върви с пастата ви, това е грешка. Хлябът не трябва да се яде с други храни, съдържащи нишесте, като ризото или паста. 

Какво да направите вместо това: Ако отидете в италиански ресторант и на масата има кошница с хляб, изяжте я със супата или салатата си. Или, ако сте поръчали предястие, което не е на основата на нишесте, можете също да се насладите на хляба си заедно с основното си ястие.

3. Предаване на храна наляво

Ако всички споделят предястия, важно е да се уверите, че подавате храната по правилния начин. В противен случай това предизвиква объркване и може би дори по-лошо, някой може да пропусне да се наслади на нещо вкусно. Подаването на храна отляво се счита за дребна грешка в етикета не само в италианските ресторанти, но и по време на хранене като цяло. Имайте това предвид!

Какво да направите вместо това: Прехвърлете храната надясно и вземете само това, което смятате, че ще ядете, за да не губите храна. Това е особено вярно, когато става дума за хляб. Запомнете: италианците се отнасят много специално към хляба и пастата си.

Вижте още: Така италианците правят тестото за пица

4. Добавяне на настърган пармезан към ястия с морски дарове

Интересно дали искането за още сирене е грубо? Не е, но има значение върху какво искате да го сложите. Италианците обичат да поръсват с пармезан паста, особено спагети и фетучини. Дори в ресторантите пармезанът се носи на масата в купичка, така че можете да го използвате в необходимото количество. Но не е предназначено да се използва в нещо с морски дарове, като например спагети с миди; това променя вкуса на ястието.

Какво да направите вместо това: Ако вашата храна е без морски дарове, помолете за настърган пармезан, ако искате, но не прекалявайте. Пармезанът има силен аромат и може да прикрие други аромати, присъстващи в ястието ви.

5. Поръчвате капучино с основното си ястие

Да, капучиното е популярно в Италия, но обикновено не се пие по време на вечеря. То се консумира по време на закуска, може би с кроасан. Някои хора го харесат и в средата на следобеда, но типичните италианци не биха си поръчали капучино по време на вечеря.

Какво да направите вместо това: Ако толкова много искате капучино, изчакайте до десерта. Във всеки случай ароматите ще се съчетаят много по-добре със сладки лакомства, отколкото със солени предястия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама