Солта е неизменна част от нашето ежедневие. И макар че вероятно сте чували, че не трябва да прекалявате с нея, щипка сол придава много по-приятен вкус на ястията. Представяме ви 5 вида по-рядко срещани видове сол и как е най-добре да ги използвате.
Кашерна сол
Тази сол е по-скоро зърнеста по текстура и е по-малко рафинирана в сравнение с готварската сол. Има много чист натриев хлорид. Произлиза от находищата на каменна сол. Кашерната сол е много по-лека от готварската, така че използвайте съотношение 1:1, когато замествате тези две съставки.
Най-добре се използва за:
Поръсете върху печени зеленчуци, използвайте при осоляване на месо, защото прилепва добре към повърхността и е лесно за разпределяне и подправяне в края на готвенето. Можете също да го използвате за почистване на съдове за готвене или чугунен тиган.
Вижте още: Каква наистина е разумната консумация на сол?
Сол на люспи
Подходяща за подправяне на продукти за готвене. Тази сол е на люспи и има уникална плоска форма на солните кристали.
Най-добро използване за:
Подправяне, за добавяне на текстура към храната.
Фльор Де Сел
Люспестата сол има уникални големи плоски, квадратни кристали. Не се използва в процеса на готвене, а е по-скоро "завършваща сол".
Най-добро използване за:
Често се използва в печенето и сладкарството за гарниране на сладкиши.
Червена сол
Червената сол се получава от червена вулканична глина (от Хавай) и има над 8 вида минерали в нея, като същевременно съдържа и червен оксид. Тази сол има мек солен вкус.
Най-добро използване за:
Добавяне на аромати, сотиране, печене. Подправяне на салати, зеленчуци, меса на барбекю, риба и птици.
Вижте още: Морска или готварска сол: Коя е по-полезна?
Черна сол – Кала Намак
"Кала Намак", както я наричат индианците, не е нищо друго освен черна сол. Има силна и остра миризма и е богата на вкус. Този вид сол е богата на калций, желязо, магнезий и много други минерали (микроелементи).
Използва се най-добре за:
За овкусяване, къри, салати. Използва се в южноазиатски ястия и добавя яйчен вкус към вегански рецепти.