5 интересни факта, които може би не знаете за сините очи


5 интересни факта, които може би не знаете за сините очи
Снимка: iStock

Ах, сините очи! Кой не ги обича? А замисляли ли сте какви предимства и недостатъци има синият цвят на очите? Е, вече е време да разберете.

5 интересни факта за сините очи

В синия ирис няма син пигмент

Цветът на очите ни се определя от това какво количество меланин се съдържа в ириса. Синият цвят на очите е на същия принцип като синия цвят на водата – светлината се разпръсква, така че тази, която се отразява обратно да е синя.

Сините очи са по-чувствителни към светлина

Меланинът в очите ни предпазва от ултравиолетовите лъчи и високоенергийната „синя“ светлина, която слънцето излъчва. Сините очи съдържат много по-малко меланин в сравнение със зелените и кафявите и това е причината хората със светли очи да изпитват дискомфорт от силна светлина.

Вижте още: Как да свалим очилата без операция: Упражнения за подобряване на зрението

Сини очи

Синеоките хора са с повишен риск от алкохолизъм

Ново проучване сочи, че хората със светли очи са по-склонни към алкохолизъм, което подкрепя и тезата, че алкохолизмът е наследствен, тъй като се смята, че синеоките хора произлизат от един общ прародител.

Сините очи на бебета не означават сини очи до живот

Интересно е, че макар и да са рядкост, повечето бебета се раждат със сини очи. Това се дължи на ниското количество пигмент в очите, с което се ражда човекът. С времето количеството меланин (пигмент) се увеличава и очите променят цвета си.

Вижте още: Kак да се гримират жените със сини очи (ВИДЕО)

Цветът на очите не може да се предположи

Не много отдавна се смяташе, че цветът на очите е много проста генетична черта и че синеоките хора могат да имат само синеоки деца. В миналото дори това е било индикатор за бащинство. Днес обаче генетиците са открили как точно работи унаследяването на цвета на очите и се оказва, че той се влияе от цели 16 различни гена, а не само от 2 или 3, както се е смятало в миналото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама