4 тайни, които от химическото почистване НЕ искат да знаете


4 тайни, които от химическото почистване НЕ искат да знаете
Снимка: iStock

Химическото чистене е мястото, където дрехите се почистват без използване на вода. Специални разтворители се нанасят върху дрехите в голям барабан и дрехите се въртят, за да абсорбират разтворителя и да бъдат почистени. Различни видове дрехи могат да се почистват на химическо чистене. Някои тъкани обаче се нуждаят от специални грижи при химическо чистене. Има редица тайни за процеса на химическо чистене. Те са описани по-долу.

1. Дрехите наистина се намокрят по време на химическо чистене

Терминът химическо чистене не означава, че дрехите не влизат в контакт с течности. Това означава, че те не влизат в контакт с вода.  Те се намокрят с химически разтворител, известен като перхлоретилен. Обикновено известен като perc, това е разтворител, който може да разтвори всяко петно. Въпреки това, за петна, причинени от материали на основата на вода, всъщност се нанася малко вода върху тези петна, за да се отстранят.

Вижте още: Дрехите, които НЕ бива да перете в пералня

2. Дрехите с надпис "Само химическо чистене" наистина трябва да се почистват само така

Някои дрехи имат етикет върху тях, който показва само химическо чистене. Това означава, че не трябва да се перат в пералня. Това е така, защото преобръщането на дрехите в пералнята ще свие тъканните влакна. Освен това могат да оцветят други дрехи, с които са се въртели. Така че за такива дрехи е най-добре да ги занесете на химическо чистене. Ако обаче не желаете да ги носите там, можете внимателно да ги изперете на ръка и след това да ги изсушите сами. Обърнете внимание, че кадифените и велурени тъкани трябва да се почистват на химическо чистене.

3. Замърсяване

Химическото чистене получава лоша слава за това, че е неблагоприятно за околната среда. И това не е непременно незаслужено. Перхлоретиленът (perc), най-често използваният разтворител в химическото чистене, е тежък индустриален химикал, който е едновременно токсичен за хората и опасен замърсител на почвата.  За истинска по-екологична алтернатива потърсете почистване с въглероден диоксид, течен силикон и професионално мокро почистване с биоразградими препарати.

Вижте още: Как правилно да използвате капсулите за пране

4: Някои петна просто не излизат

Химическото чистене е доста фантастичен процес, но не е магия. Ако сте разляли чаша червено вино върху бял пуловер, след което сте го оставили в гардероба за един месец, преди да го занесете на химическо чистене, вашите възможности са или да се сбогувате с него, или да излеете цялата бутилка върху него и вече да имате пуловер в бордо. Естествените тъкани като вълна и памук са особено склонни да абсорбират петна непрекъснато с течение на времето, така че колкото по-бързо занесете тези дрехи в химическото чистене, толкова по-добре.

Маслените петна също стават постоянни много бързо. Внимавайте за пръски от олио за готвене и масло от прозрачни дресинги за салати, тъй като пожълтяването е добър знак за устойчивост на петна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама