20 интересни факта, които може би не знаете за Куба


20 интересни факта, които може би не знаете за Куба
Снимка: iStock

Ако Куба винаги ви е била интересна, ето 20 интересни факта за тази латиноамериканска островна държава на Карибите.

1. Куба е най-големият остров в Карибите и има над 4000 острова и рифове в своя архипелаг.

2. Официалното име на Куба е Република Куба, която включва главния остров на Куба, Isla de la Juventud (Островът на младостта) и няколко малки архипелага.

3. Столицата на Куба, Хавана, е известна със своята добре запазена испанска колониална архитектура и оживена културна сцена.

Вижте още: 20 интересни факта за Сейшелските острови, които може би не знаете

4. Кубинската ракетна криза през 1962 г. е 13-дневна конфронтация между Съединените щати и Съветския съюз за съветските балистични ракети, разположени в Куба, отбелязвайки върха на Студената война.

5. Кубинските пури са световно известни и се считат за едни от най-добрите и желани тютюневи изделия в световен мащаб.

6. Страната е една от малкото останали марксистко-ленински социалистически държави, следващи комунистическия модел на развитие.

7. Куба има двойна валутна система, използвайки кубинското песо (CUP) за вътрешни транзакции и кубинското конвертируемо песо (CUC) за международни транзакции, въпреки че усилията за унифициране на валутата продължават.

8. Клуб Тропикана в Хавана е известен със своите грандиозни кабаретни представления, традиция, датираща от 1939 г.

Вижте още: 20 интересни факта за Монако, които може би не знаете

9. Куба има високо ниво на грамотност, оценено на 99,8%, което е сред най-високите в световен мащаб, благодарение на националната кампания за ограмотяване, стартирана в първите години на Кубинската революция.

10. Долината Винялес, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, се слави със своите драматични карстови пейзажи, традиционно земеделие и като основен регион за отглеждане на тютюн.

11. Куба е първата страна в Латинска Америка, която има железопътна линия, стартирала през 1837 г., само шест години след Великобритания.

12. Ърнест Хемингуей, известният американски писател, живял в Куба около 20 години и написал някои от основните си произведения там, включително "Старецът и морето".

13. Кубинската здравна система е призната в международен план със своето съвършенство и ефективност, като предоставя безплатни медицински услуги на своите граждани.

Вижте още: 20 интересни факта за Малдивите, които може би не знаете

14. Островът е родното място на класически танци като мамбо, ча-ча-ча, салса и болеро, отразяващи богатото му музикално наследство.

15. Ретро колите, които се виждат в цяла Куба, са резултат от ембаргото на САЩ, което ограничи вноса на нови автомобили, карайки кубинците да поддържат по-старите превозни средства от 50-те години на миналия век с голямо внимание.

16. Куба има девет обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително Старата Хавана, Тринидад и националния парк Десембарко дел Гранма.

17. Националното животно на Куба е кубинският трогон или токороро, чиито пера носят цветовете на кубинското знаме.

18. Американската военноморска база в залива Гуантанамо е отдадена под наем на Съединените щати, но кубинското правителство под ръководството на Фидел Кастро последователно протестира срещу американското присъствие и отказва да осребри чековете, изпратени като плащане за наема.

19. Бейзболът е един от най-популярните спортове в Куба, въведен през 1860 г. от кубинци, които са учили в Съединените щати.

20. Най-голямата влажна зона в Карибите, Блатото Сапата, се намира на южния бряг на Куба и е убежище за наблюдатели на птици и любители на природата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама