19 факта, които може би не знаете за Египет


19 факта, които може би не знаете за Египет
Снимка: iStock

Научете няколко интересни неща за Египет - страната на пирамидите.

1. Египет се намира в Северна Африка и граничи със Средиземно море на север и Червено море на изток.

2. Кайро, столицата на Египет, е един от най-големите градове в Африка и арабския свят.

3. Арабският е официалният език на Египет, а египетският арабски е най-разпространеният диалект.

4. Египет има население от над 100 милиона души, което го прави най-населената страна в арабския свят и третата по население в Африка.

5. Древната египетска цивилизация, една от най-старите в света, датира отпреди повече от 5000 години.

6. Голямата пирамида в Гиза, построена по време на управлението на фараона Хуфу през 26 век пр. н. е., е едно от Седемте чудеса на древния свят и единственото, което все още е непокътнато.

7. Река Нил, най-дългата река в света, тече през Египет и е била решаваща за земеделието и цивилизацията на страната от хилядолетия.

8. Египет има пустинен климат с горещо лято и мека зима и голяма част от земната площ на страната се състои от пустиня.

9. Египетският музей в Кайро съхранява една от най-обширните колекции на древни египетски антики в света, включително съкровищата на цар Тутанкамон.

10. Луксор, известен като Тива в древността, е дом на храмовия комплекс Карнак и Долината на царете, където много фараони са били погребани в сложни гробници.

11. Египет е известен с богатото си културно наследство, включително литература, музика, танци и кино.

 

12. Ислямът е преобладаващата религия в Египет, като по-голямата част от мюсюлманите принадлежат към сунитския клон.

13. Александрия, разположена на брега на Средиземно море, е известна със своята древна библиотека, и историческото си значение като център на обучение и култура.

14. Египет е известен със своята кухня, която включва ястия като кошари (микс от ориз, леща и паста), фалафел и различни видове меса и морски дарове на скара.

15. Суецкият канал, жизненоважен корабен маршрут, свързващ Средиземно море с Червено море, е завършен през 1869 г. и значително съкращава пътуването между Европа и Азия.

16. Египетските йероглифи, система за писане, използваща изобразени символи, са сред най-ранните известни форми на писане и са дешифрирани в началото на 19 век.

17. Високият язовир Асуан, построен на река Нил през 60-те години на миналия век, помогна за регулиране на наводненията и осигури водноелектрическа енергия за Египет.

18. Египет има разнообразна екосистема, включително пустинни диви животни като камили и пустинни лисици, както и видове птици по поречието на Нил и в крайбрежните райони.

19. Египетската революция от 2011 г. бележи важен момент в съвременната египетска история, водещ до политически промени и свалянето на президента Хосни Мубарак след 30 години на власт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама