Голяма част от храните съхраняваме в хладилник дори и ако това не е необходимо. Правим го заради убеждението, че по този начин свежестта им ще се запази по-дълго.
В повечето случаи охлаждането не вреди, но все пак има храни, които губят вкуса и променят текстурата, когато ги съхраняваме в хладилник. Ето кои са те.
1. Сурови картофи
Те трябва да се съхраняват на прохладно и тъмно, но не и на студено. Нишестето, съдържащо се в тях, започва да се разпада и това се отразява негативно на вкуса им.
2. Лук
При съхранение в хладилник, лукът започва да мухлясва и гние отвътре. Също така той може да предаде своя мирис на други продукти.
3. Чесън
Когато се съхранява в хладилник, той губи типичната острота на вкуса си.
4. Пчелен мед
В хладилника той кристализира и става твърд. Този продукт трябва да се съхранява при стайна температура далеч от слънчева светлина.
10 НЕВЕРОЯТНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК, КОИТО НЕ СА ЗАПИСАНИ В УЧЕБНИЦИТЕ
5. Хляб
Хлябът присъства на рафта на хладилника на всяка трета домакиня.
Студът го изсушава и той вече няма да има същия вкус, дори и след затопляне.
6. Ядки
От една страна, съхранението на ядките в хладилника, удължава тяхната трайност. Но същевременно те губят вкуса си и поемат от мириса на останалите храни. Съхранявайте ги в херметически затворен съд при стайна температура.
7. Домати
Ако искате да ги запазите свежи, съхранявайте ги на стайна температура. Не забравяйте, че в магазина те не са в студените секции.
8. Пикантен сос
Поради голямото количество оцет, който абсорбира бактериите, пикантният сос не се нуждае от охлаждане дори когато е отворен.
9. Шоколадово ядково масло
В хладилника то ще се превърне в камък. Следователно, в никакъв случай не трябва да го поставяте там, ако не искате след това да ви се наложи да го "размразявате".
10. Ябълки и круши
Хрупкавостта и сочността им намалява, когато се съхраняват в хладилник. Можете да ги охладите преди консумация. Но в никакъв случай не ги оставяйте за дълго в хладилника.
11. Цитрусови плодове
Всички те не понасят ниските температури. Най-добре е да се съхраняват при стайна температура и да се консумират възможно най-скоро след покупката им.
12. Банани
Ако ги сложите в хладилника, тяхната повърхност бързо ще се покрие с тъмни точки, те потъмняват и стават безвкусни. Оптималната температура за съхранението им е +12 градуса.
13. Пъпеш
Да, изваден от хладилника в горещ августовски ден, пъпешът има перфектен вкус. Но може да го съхранявате там, след като вече го нарежете на парчета, а не цял.