12 готварски навика, от които трябва да се откажете възможно най-скоро


12 готварски навика, от които трябва да се откажете възможно най-скоро
Снимка: iStock

Готвенето е едновременно възнаграждаващо и предизвикателно. Независимо дали току-що започвате или сте усъвършенствали кухненските си умения от известно време, вероятно има някои грешки, които все още допускате. Ето 12 неща, които да спрете да правите.

1. Препълвате тигана

Въпреки че може да е изкушаващо да поставите възможно най-много зеленчуци в един тиган, това ще увеличи влагата - и е по-вероятно храната да се запари, вместо да покафенее. Когато печете, сотирате или запържвате храна в тиган, оставете на съставките място да дишат. По този начин те могат да станат идеално златисто кафяви.

Вижте още: 4 трика при готвенето в мултикукър

2. Подсолявате водата

Когато добавяте паста към вряща вода, пастата ще абсорбира част от водата, докато се готви. Ако не осолите водата, храната ще остане мека. Но ако го направите, ще бъде подправено отвътре, което е сигурен начин да постигнете супер паста. Ако се чудите колко сол трябва да добавите към водата, отговорът е: повече, отколкото си мислите! Италианците ще ви кажат, че трябва да е "солено като морето" и макар това да е очарователно преувеличено, не е толкова далеч от истината. По-голямата част от солта, която добавяте, ще се загуби във водата, така че за да сте сигурни, че част от нея ще попадне в пастата, трябва да бъдете щедри.

3. Когато готвите макаронени изделия, не запазвате вода

Водата за готвене на макаронени изделия е пълна с нишесте - което ще помогне за свързването на пастата и соса заедно и ще направи соса по-фин. Освен това вече е осолена, което я прави по-ароматна от основната вода. Така че следващия път, когато правите паста, запазете 1/2 чаша вода за готвене, която след това можете да използвате в соса.

4. Изплаквате пастата, след като я отцедите

Изплакването на пастата ще я лиши от нишестето, което е нещо, от което се нуждаете, ако искате да направите соса си супер копринен и вкусен. Единствените моменти, когато е добре да изплакнете пастата, е, ако правите салата с паста или я използвате за пържене.

5. Подправяте храната само в самия край на готвенето

Една от най-честите грешки на начинаещите готвачи е недостатъчното подправяне на храната. За да сте сигурни, че храната ви е правилно подправена, добавяйте сол и черен пипер през целия процес на готвене, а не само в самия край.

Вижте още: Как да готвите ориз, така че да не става на каша

6. Забравяте, че киселината често е също толкова важна, колкото солта

Солта получава най-голямо внимание, когато става дума за правилно подправена храна, но киселината е също толкова важна. Киселинността често е това, което отличава доброто ястие от страхотното. Достатъчно е да завършите ястие с капка лимон или оцет в края, за да направите солените ястия - като чили или яхния - много по-вкусни. Киселината добавя фин (но безценен) слой дълбочина и вкус.

7. Използвате тиган с незалепващо покритие независимо от всичко

Тиганите с незалепващо покритие са СТРАХОТНИ за яйца — било то омлети, бъркани или пържени — и неща като палачинки. Но те не са чудесни за много други неща, най-вече защото не могат да станат толкова горещи, колкото другите тигани и разпределението на топлината им невинаги е равномерно. За неща като изискване на пържене или постоянно горещо готвене с течение на времето, изхвърлете незалепващото покритие.

Вижте още: Каква е разликата между индукционен и електрически котлон и как да изберете

8. Не загрявате напълно тигана преди да добавите съставките

Има няколко причини, поради които почти винаги трябва да загрявате предварително тигана, преди да добавите съставките си. Ако запържвате парче месо, например, поставянето му в хладък тиган напълно ще провали целта и ще ви попречи да получите равномерно запържване. (Може също да накара месото ви да залепне за тигана.)

Горещ тиган също помага при принудително изпаряване: когато добавите зеленчуци в тиган, те ще загубят част от влагата си. Ако тиганът е достатъчно горещ, той ще се изпари, но ако не е, ще остане в тигана и ще задуши зеленчуците, които искате да запържите.

9. Премествате храната си твърде много, докато се готви

Разбира се, супер изкушаващо е да обръщате и местите храната си и да проверявате дали е готова на всеки няколко секунди. Но търпението е от ключово значение тук и оставянето на магията да се случи, без да нарушавате съставките в тигана, ще позволи да се развие приятен златист цвят, което също означава по-добра текстура и вкус.

10. Винаги използвате зехтин по подразбиране

Струва си да повторим: не трябва да използвате зехтин за всичко. Това е така, защото зехтинът има ниска точка на дим (между 185 и 215 градуса), което означава, че ще започне да пуши, ако се опитате да го използвате на висока температура – ​​за пържене или запържване на месо, например.

Вижте още: Топ кулинари: Тези зодии готвят така, че да си оближете пръстите

11. Никога не си точите ножовете

Острият нож е както по-ефективен, така и по-безопасен за използване. Може да се уплашите от остро острие, но използването на тъп нож означава, че трябва да прилагате повече сила, когато го използвате - което може да доведе до подхлъзване и порязване. Най-добре е да заточвате ножа си с точило за ножове на всеки няколко месеца. За най-добър резултат можете да го занесете на професионално заточване веднъж годишно.

12. Слагате гореща храна в хладилника

Ако оставите топла храна на стайна температура за много дълго време (над два часа), храната може да започне да развива бактерии. Но има и опасност от поставянето на гореща храна веднага в хладилника - това може да повиши температурата на хладилника и да изложи на риск друга храна. За да избегнете това, охлаждайте вашата топла, но не гореща храна в малки, херметически затворени контейнери и оставете място до тях в хладилника. Това ще позволи на въздуха да циркулира правилно и храната ще се охлади по-бързо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама