Здравословен ли е портокаловият сок? Ето истината


Здравословен ли е портокаловият сок? Ето истината
Снимка: iStock

За много хора никоя закуска не би била пълна без чаша портокалов сок. Всъщност това е сред най-популярните сортове сокове в цял свят. Но напитките, богати на захар, са подложени на повишено внимание през последните години. Портокаловият сок влиза ли в тази категория? Здравословен избор ли е? Има ли разлика купеният от магазина спрямо прясно изцедени? Отговаряме на тези въпроси.

Здравословен ли е портокаловият сок?

Като цяло портокаловият сок е здравословен вариант, тъй като съдържа различни важни микроелементи. Той е известен като чудесен източник на витамин С, осигуряващ над 100 процента от дневния препоръчителен прием за възрастни в порция от 240 мл.

Портокаловият сок също така съдържа значителни количества калий, магнезий, витамин B6, фолат и фитонутриенти (известни също като растителни съединения). Освен това закупеният от магазина портокалов сок може да бъде обогатен с трудни за набавяне хранителни вещества като калций и витамин D. Тези микроелементи работят заедно, за да поддържат различни телесни системи и да намалят системното възпаление.

Ползите от портокаловия сок

Поддържа имунното здраве

Високото съдържание на витамин С в портокаловия сок може да подкрепи имунната система като мощен антиоксидант, дори помага за предотвратяване на развитието на рак. Всъщност изследване от 2021 г. показа, че витамин С повишава ефективността на лечението на рак.

Растителните съединения, открити в портокаловия сок, като флавоноиди, каротеноиди и аскорбинова киселина, също предлагат антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на телесните възпаления и предпазват молекулите на свободните радикали - допълнително укрепвайки имунния отговор. Молекулите на свободните радикали са в основата на много остри и хронични заболявания.

Ползи за здравето на сърцето

Антиоксидантните ползи от витамин С и растителните съединения в портокаловия сок също се удвояват като поддръжници на здравето на сърцето, тъй като хроничното възпаление е ключов компонент на сърдечните заболявания. Освен това, магнезият и калият, открити в портокаловия сок, са електролити, които помагат за здравия сърдечен ритъм и функция. Калият участва в няколко телесни функции, включително баланс на течности и електролити и регулиране на кръвното налягане.

Подобрява здравето на кожата

Но витамин С не само е полезен за нашето имунно и сърдечно здраве, но също така подобрява здравето на кожата отвътре навън. Витамин С е необходим за създаването на колаген. Това се дължи на факта, че този микронутриент превръща аминокиселината пролин в хидроксипролин, една от основните аминокиселини, необходими за производството на колаген. Колагенът е протеин, преобладаващ в кожата, осигуряващ структура и еластичност, като същевременно намалява появата на фини линии и тъпота.

Вижте още: Какво се случва с тялото ви, ако започнете да ядете карамфил всеки ден

Подпомага растежа и възстановяването

Фолатът и витамин B6 са жизненоважни за здравословния растеж и възстановяването на тялото през целия ни живот и случайно се намират в портокаловия сок. Фолатът е особено важен за създаването на нови клетки, създаването и възстановяването на ДНК и предотвратяването на дефекти на невралната тръба по време на бременност.

Шампионско здраве на мозъка

Витамин С също играе роля в синтеза на невротрансмитери, поддържайки цялостното здраве на мозъка. Проучване от 2015 г. също установи, че консумацията на портокалов сок подобрява когнитивната функция при здрави възрастни на средна възраст, вероятно свързано с високото съдържание на флавоноиди в популярната напитка.

Може да предотврати камъни в бъбреците

И накрая, пиенето на портокалов сок може да помогне за предотвратяване на болезнени камъни в бъбреците. Тези подобни на камъчета образувания могат да нараснат до размер, който ги прави мъчителни за преминаване през тялото, което изисква медицинска помощ. Портокаловият сок едновременно повишава pH и нивата на цитрат в урината, което може да бъде защита срещу тези досадни камъни. Всъщност проучване от 2021 г., публикувано в Nutrients, установи, че портокаловият сок проявява защитен ефект срещу камъни в бъбреците.

Вижте още: 5 големи ползи от яденето на кисело мляко (+ как да разберете, че е истинско)

Прясно изцеден портокалов сок срещу портокалов сок от магазина

Купеният от магазина портокалов сок се пастьоризира, за да убие всички потенциално вредни бактерии и да удължи срока на годност на сока. Освен това може да бъде обогатен с калций и витамин D, за да е от полза за здравето на костите. Друго основно предимство на закупения от магазина портокалов сок е, че има няколко разновидности, от които да избирате, за да отговорите на личните си предпочитания, включително без пулп, с ниско съдържание на пулп, с ниско съдържание на киселина или с намалено съдържание на захар.

Въпреки това, много сортове портокалов сок, открити в супермаркета, включват добавена захар, оцветители, аромати или консерванти за подобряване на вкуса, външния вид или срока на годност на сока. Въпреки че добавената захар е добре документиран лош избор за здравето, някои хора може да са чувствителни към другите добавки, открити в портокаловия сок, въпреки че технически са безопасни за консумация.

Междувременно не е нужно да се тревожите за мистериозни съставки в чаша портокалов сок, който току-що сте изцедили. 

Също така, всеки път, когато берем плод или зеленчук – включително портокали – съдържанието на микроелементи бързо започва да се влошава. Обработката, като тази, участваща в създаването на портокалов сок на промишлено ниво, може допълнително да ускори това, притеснение, за което не е нужно да се тревожите толкова много с прясно изцедения сок.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама