Запушени фалопиеви тръби: Причини и лечение


Запушени фалопиеви тръби: Причини и лечение
Снимка: iStock

Запушените фалопиеви тръби или оклузията на тръбите са една от възможните причини за безплодие. Обикновено няма симптоми, но има някои рискови фактори, които могат да увеличат шанса за развитие на състоянието.

Какво представляват фалопиевите тръби

Фалопиевите тръби са мускулни тръби, които са покрити с деликатни структури, подобни на косми. Тези "коси" работят и в двете посоки; подпомагане на яйцеклетката да се придвижи от яйчниците до утробата (матката) и подпомагане на сперматозоидите да се придвижат нагоре от утробата.

Всяка фалопиева тръба завършва с фимбрии, които са подобни на пръсти структури. Фимбриите улавят и насочват яйцеклетката, когато яйчникът я освободи.

Фалопиевите тръби играят важна роля при зачеването, защото там се оплождат повечето яйцеклетки.

Ако някоя част от фалопиевата тръба е повредена, например от операция или инфекция, те могат да бъдат блокирани от белези.

Вижте още: Инвитро - всичко, което трябва да знаете за процедурата

Симптоми

Запушените фалопиеви тръби често не показват симптоми, различни от затруднено зачеване. Лекарите обикновено класифицират това като опити за забременяване в продължение на 1 година без успех.

Запушената фалопиева тръба може да накара някои жени да изпитат симптоми като болка в таза или корема. Тази болка може да се появява редовно, например по време на менструалния цикъл, или да е постоянна.

Понякога запушването на фалопиевата тръба може да доведе до блокиране на оплодената яйцеклетка. Това е известно като извънматочна бременност.

Извънматочната бременност невинаги може да причини симптоми и обикновено се открива по време на сканиране. Някои жени обаче могат да получат признаци на бременност, като болка в стомаха от едната страна на тялото или вагинално кървене. Всяка жена, която подозира, че има извънматочна бременност, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Причини

Фалопиевите тръби могат да се запушат поради редица причини, които включват:

  • анамнеза за тазова инфекция
  • предишен спукан апендикс
  • сте имали болест, предавана по полов път, като гонорея или хламидия
  • ендометриоза, състояние, което кара лигавицата на матката да расте извън матката
  • анамнеза за коремна хирургия
  • хидросалпинкс, който е подуване и течност в края на фалопиевата тръба

Всички тези състояния могат да засегнат директно фалопиевите тръби или тази част от тялото. В повечето случаи тези състояния или процедури създават белези, които могат да блокират тръбите.

Ефекти върху плодовитостта

Женската репродуктивна система се състои от яйчници, матка и фалопиеви тръби.

Ако медицински проблем е засегнал някоя от тези три области, това може да направи забременяването по-трудно.

Всеки от двата яйчника е свързан с матката чрез фалопиева тръба. Яйчниците съхраняват яйцеклетки и ги освобождават на случаен принцип, като един яйчник освобождава яйцеклетка всеки месец.

Например, десният яйчник може да освободи яйцеклетка в продължение на 3 месеца подред, а след това левият яйчник може да освободи яйцеклетка през следващия месец.

Ако една фалопиева тръба е запушена, все още е възможно яйцеклетката да бъде оплодена. Ако и двете са блокирани, това е по-малко вероятно.

Вижте още: 5 важни факта за женските яйцеклетки и плодовитостта

Диагноза

Запушените фалопиеви тръби могат да бъдат трудни за идентифициране. Тръбите могат да се отварят и затварят, така че невинаги е лесно да се каже дали са блокирани или просто затворени.

Има три ключови теста за диагностициране на запушени фалопиеви тръби:

  • Рентгеново изследване, известно като хистеросалпингограма или HSG. Лекарят инжектира безвредна боя в утробата, която трябва да потече във фалопиевите тръби. Петното се вижда на рентгенова снимка. Ако течността не тече във фалопиевите тръби, те може да имат запушване.
  • Ултразвуков тест, известен като сонохистерограма. Това е много подобно на HSG теста, но използва звукови вълни за изграждане на картина на фалопиевите тръби.
  • Лапароскопска операция. Хирургът прави малък разрез в тялото и вкарва малка камера, за да направи снимки на фалопиевите тръби отвътре.

Лапароскопията е най-точният тест за запушени тръби. Лекарите обаче може да не препоръчат този тест като ранна диагностика, тъй като е инвазивен и не може да лекува проблема.

Лекарят може да предложи възможна диагноза въз основа на медицинската история. Например, една жена може да е имала спукан апендикс в миналото. Ако жената е имала трудности със зачеването, това може да предполага запушени фалопиеви тръби като вероятна причина.

Лечение

Може да е възможно да се отворят запушени фалопиеви тръби хирургично. Това обаче зависи от степента на белега и къде е запушването.

Хирургията има за цел да отвори фалопиевата тръба, като използва един от следните методи:

  • премахване на белези
  • правейки нов отвор от външната страна на фалопиевата тръба
  • отваряне на фалопиевата тръба отвътре

Повечето хирурзи ще извършат процедурата с помощта на операция.

Възможни усложнения

Операцията за отваряне на фалопиевите тръби носи същите потенциални усложнения като всяка друга операция. Те включват:

  • инфекция
  • създаване на повече белези
  • увреждане на органи
  • кървене

Лапароскопската операция обаче е относително нискорискова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама