Сливите са богати на много защитни вещества, като минерали, витамини, ензими и целулоза. Макар тези плодове да имат слабително действие, те са с много ниска енергийна стойност, около 4 пъти по-малка от тази на хляба.
Тези характеристики правят сливите отлична храна, която има предимства пред всички други плодове. Сливите се използват профилактично при анемия, физическа и умствена умора, депресия, нарушение на функцията на черния дроб, хроничен ревматизъм и атеросклероза.
Най-добре е да се консумират пресни, но могат да се използват за компот, сладко и в различни сладкиши. Подслаждане почти не е необходимо, тъй като сливите са богати на плодова захар.
Тези плодове улесняват усвояването на желязото, което е много полезно в случай на анемия. Също така те са богати на калий, който е важен за регулирането на кръвното налягане и работата на сърцето.
Въпреки полезните действия на този плод, не трябва да се приема в прекалено големи количества, защото може да предизвика стомашни проблеми и диария.
Източник: БГНЕС