Въпреки различните твърдения, дюлята, както и повечето растителни храни, си остава най-полезна като профилактично средство в своя суров, естествен вид, стига, разбира се, да се ползва разумно и умело.
Самостоятелно сварени изсушени дюлеви листа, доказано облекчават кашлицата и други проблеми с дихателните пътища. Отварата успокоява и пристъпите на астма.
При контакт с високите градуси на готварските уреди, витамин C, който е термолабилен витамин, се губи, а и много други ценни вещества.
ПИЙТЕ ТАЗИ ОТВАРА И ЩЕ ЖИВЕЕТЕ 100 ГОДИНИ
Дюлята спокойно може да бъде използвана за приготвяне на различни фрешове и смутита, или дори настъргана за плодова салата с добавка на круша, ябълка, слива, киви по ваш избор. Така не само ще се лишите от вкуса на стипчивостта, но и ще се насладите истински на една вкусна плодова салата.
Оставена на място с ниска температура от 6 до 8 градуса за период от около 3 месеца с висок процент на влажност, стипчивите нотки на дюлята почти напълно изчезват и така тя лесно може да бъде приемана и самостоятелно.