Всички любители на бирата поне веднъж или два пъти са се шегували, че имат най-хранителния режим заради любимата си напитка. Оказва се, че не са далеч от истината! Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени.
Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти.
Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.
Вижте още: 5 генетични болести, които получаваме от родителите
Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите. Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.
Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.
Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества.
"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция.
Източник: БТА