Турта - цветето, което има и ползи за здравето


Турта - цветето, което има и ползи за здравето
Снимка: iStock

Туртата е много популярно цвете в България, което е лесно за отглеждане. Освен, че краси градините, то има и някои ползи за здравето. 

За какво е полезно

Туртата се използва при проблеми с храносмилателния тракт, включително лош апетит, газове и болки в стомаха. Използва се и при кашлица, настинки, задържане на течности и възпалени очи.

Жените използват туртата при проблеми с менструацията, миоми, поликистозни яйчници, лечение на възпалени гърди (мастит).

Хората понякога прилагат листата директно върху кожата за лечение на рани и язви. Цветята се използват като репелент срещу комари. Сокът от листата се нанася върху кожата за лечение на екзема. Маслото се нанася върху кожата за лечение на рани.

Вижте още: 6 добри причини да имате турта в градината си

Как действа?

Туртата съдържа съставки, които могат да помогнат за намаляване на подуване (възпаление) и спазми, успокояване на нервите и намаляване на кръвното налягане. Цветовете съдържат лутеинови естери на дипалмитат, мономиристат и димиристат. Цялото растение съдържа етерично масло лимонен, оцимен, линалол, линалил ацетат, тагетон и компоненти н-нонил алдехид. Венчелистчетата му съдържат тагетин и хидроксифлавони.

Как да ползвате

При инфекции на пикочните пътища

Прах от листата се използва при проблеми като оскъдно уриниране и усещане за парене. 3 до 6 г прах от листа се смесват с равно количество вода. Можете да приемате тази смес два пъти дневно за добри резултати.

При камъни в пикочните пътища

Листата се използват под формата на отвара за премахване на камъни. Сложете 20 г от листата в 2 чаши вода, варете, докато остане ½ чаша. Пийте това два пъти дневно и ще видите промени.

При респираторни заболявания, астма и кашлица

Вземете 3-4 г прах от смлени семена, като добавите равно количество вода. Приемайте два пъти дневно.

Oтвapa при миoмни възли, кисти, маточни възпалениея

2 с.л. от сушените цветове се запарват в 500 мл вряла вода за 20 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно, преди хранене. Най-добре да пиете 3 месеца с 6 дни почивка между тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама