Шипката е толкова малка, но има невероятни ползи за организма ни. Ето част от тях:
Помага при простуда и подпомага противовъзпалителните процеси.
Чаят от шипки засилва имунитета и дава енергия – високите количества на витамин С в шипката може да спомогнат за намаляването на тежестта и честотата на настинките. Чаят е богат и на важния витамин А, който също помага за засилване защитните сили на организма и дава повече енергия.
Отвара и чай от шипков цвят се използват за компреси при възпаления на очите и кашлица.
Отвара от листа и клонки действа болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики, използва се също при метеоризъм и диария.
Шипковото масло се използва при рагади (нацепване) на зърната при кърмачки, при рани, получени от залежаване, трофични язви и дерматити.
Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие.
Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при болни от диабет, анемия, както и заболявания на нервната система.
НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ДА ПИЕТЕ ЧАЙ ОТ КАРКАДЕ ТАЗИ ЗИМА
Шипката облекчава сърдечни и бъбречни страдания, нормализира кръвообращението и високото кръвно налягане, помага и при чернодробни заболявания.
Отвара от шипки се препоръчва при вътрешни кръвоизливи, обилна менструация, кървящи хемороиди, трудно уриниране, хронично възпаление на бъбреците, витаминен недостиг, труднозарастващи рани и язви.
В народната медицина плодовете на шипката са се прилагали при камъни в бъбреците, анациден гастрит, маточни и носни кръвотечения.