Съвети от шеф Манчев и проф. Найденова за осъзнато хранене


Съвети от шеф Манчев и проф. Найденова за осъзнато хранене
Снимка: ПР

Като гости в деветия епизод на образователния видеокаст „Уменията на 21-ви век“ професорът по хранене и диететика д-р Дарина Найденова и любимият шеф готвач Иван Манчев дават отговори на много важни въпроси, свързани с осъзнатото хранене . Какви хранителни продукти да консумираме, за да бъдем здрави? Има ли значение възрастта при определяне на пълноценен хранителен режим? Важна ли е закуската и кои храни трябва да консумираме сутрин, за да имаме ден, изпълнен с енергия и емоционална стабилност? И от друга страна – може ли прекомерният стремеж да се храним здравословно всъщност да ни разболее и какво представлява орторексията?

С какво да закусваме, за да започнем деня си пълноценно?

„Определено е хубаво да се закусва, но важният въпрос е какви продукти консумираме и какво искаме да постигнем с тях“, споделя шеф Манчев. Той определя храненето като „тихата тренировка“, която е 70 % от умението на човек да живее здравословно. „И когато към нея се добавят 30-те процента физическо усилие, организмът започва да работи пълноценно. Фитнесът, ходенето пеша, силовите спортове не са достатъчни, ако човек не се храни правилно“, допълва шеф Манчев.

На въпроса има ли значение какво закусваме спрямо възрастта, шеф Манчев споделя, че няма конкретни правила, защото е най-важно човек да познава организма си, който е първият балансьор. В забързаното ни ежедневие той препоръчва задължително от хранителните групи да има белтък, въглехидрат и мазнини. Според него добър вариант за началото на деня са зърнените закуски, мюсли, семена, които дават сила на организма.

Към предложенията на шеф Манчев проф. Дарина Найденова прибавя и витамините от зеленчуците и плодовете, които трябва да бъдат задължителна част от закуската ни. Тя споделя нещо изключително интересно за традиционното съчетание на храни по на нашите географски ширини като например комбинацията от домати, хляб и сирене. „То е много простичко, но чрез него даваме на тялото си най-необходимото от трите хранителни групи“.

По време на разговора заслужено важно място намира и обсъждането на Планетарната диета, която представлява оптималният модел за хранене – добър за човека и за планетата.

Какво е Планетарна диета и защо е толкова значима?

„Това е приятелски настроена диета и начин на хранене, много близък до средиземноморския режим, който е полезен както за нас самите, така и за Земята“, споделя проф. Найденова. „Този режим ще набира все повече скорост през следващите години, защото дава баланс и равновесие в потреблението.“

„На практика тази диета не изключва нито една група храни, като е базирана основно на растителни продукти, много зеленчуци, бобови култури като източник на качествен протеин, ядки, по-малки количества млечни продукти, яйца и риба и възможно по-малко месо. Режимът не го изключва изцяло, но стремежите са до 2050 г. консумацията на месо да се намали наполовина спрямо това, което е в момента. Ако се увеличи два пъти консумацията на зеленчуци, пълнозърнести, бобови храни и ядки, може да се подкрепи екосистемата и чистотата на нашата планета, както и отглеждането на храната ни да бъде свързано с по-малко замърсяване и едновременно с това пълноценно да се изхранва постоянно нарастващото население“, обяснява проф. Найденова.

Шеф Манчев споделя, че за него планетарното хранене дава баланс и възможност за бъдеще, в което човек трябва да се чувства добре, полезен и най-важното енергичен.

Трябва ли осъзнатото хранене да влезе в учебните програми?

Според шеф Манчев това е задължително. Според него още от предучилищна възраст децата трябва да изграждат принадлежност и да придобиват хранителна култура, като за по-добро разбиране и ангажираност трябва да ги учим как да отглеждат различните култури и какво носят те на нашето здраве.

Важността на образованието по темата за осъзнатото хранене е огромна и поради опасността от залитане в крайности в стремежа към здравословно хранене.

Има ли залитане към здравословното хранене и какво е орторексия?

Всяка крайност е вредна, смята проф. Найденова, като еднакво лошо за здравето е липсата на отношение към храната и прекомерният стремеж да се храним здравословно – т.нар орторексия. Името идва от гръцкото ортос или орторексис – влечение към здравословно хранене. На практика това е мания за здравословното хранене, която е с много сериозни последици. Заболяването се подценява, а то е сериозно, защото влошава много качеството на живот.

Хората, които страдат от орторексия, са изключително стриктни към начина си на хранене и всяко отклонение от „здравословния“ път за тях е равен на катастрофа. Те лесно изключват едни или други храни само защото са чули или прочели, че са вредни, а това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Затова проф. Найденова препоръчва консултация с диетолог в тези случаи. . И колкото се може повече да се образоваме по темата за осъзнатото хранене, за да избираме умно храната, която е добра за нас и добра за планетата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама