Цвеклото има много полезни качества и подкрепя организма в борбата с много болести:
- хипертония - помага за намаляване на кръвното налягане и нормализира нивото на холестерола в кръвта;
- чернодробно заболяване - съдържащият се в цвеклото бетаин предотвратява мастна дегенерация на клетките на черния дроб и активизира работата му;
- съдови заболявания - хранителните вещества в цвекло притежават съдоразширяващо, успокояващо, анти-склеротични и спазмолитично действие;
- болести на сърцето - консумацията на цвекло помага да се отървете от подуването, премахва от тялото излишната течност;
- анемия - цвеклото е полезно, като богат източник на желязо и мед, и има положителен ефект върху процеса на кръвообразуването. Също така е полезно за намаляване на съпротивлението на стените на кръвоносните съдове;
- язви и тумори - използването на пулпа от сурово цвекло има лечебен, противовъзпалителен ефект;
- превенция на рака - бета цианина, който се намира в цвеклото, предотвратява действието на азотната киселина. Азотната киселина провокира развитието на рак на дебелото черво;
- Проблеми на дихателната система - Витамин С предпазва от развитието на астма и бета-каротин - развитието на рак на белите дробове.
10 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ЯГОДИ
А също и в следните случаи:
- вредното въздействие на тежки и радиоактивни метали: съдържащият се в цвеклото пектин, предпазва организма и спомага за отделянето на холестерол и забавяне на разпространението на вредни бактерии в червата
- следоперативно възстановяване, както и в случаи на изтощение на организма - пийте със сок от червено цвекло;
- Бременност - източник на фолиева киселина. Този витамин възпрепятства някои вродени дефекти при деца.
Както всеки зелен листен зеленчук, така и листата на цвеклото са богати на хлорофил, желязо и магнезий. Те са изключително полезни за кръвта и общото състояние на организма.