Гъбите имат положителен ефект върху здравето. Богати са на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории, което определя включването им в почти всеки диетичен режим. Те са предпочитани и от вегетарианците заради високото съдържание на протеини.
Ето и някои от най-значимите ползи за здравето на всеки от консумацията на гъби:
Под въздействието на UV светлина, гъбите синтезират ергокалциферол – витamin D2;
Съдържат фибри, полезни аминокиселини, мастни киселини, минерални соли, ензими;
Богати са на витамини от групата B;
Вижте още: Това е най-полезната храна на света
Съдържат много микроелементи - калий, фосфор, мед, селен, желязо и цинк;
Бета-глюканът в състава им се свързва с имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Продължават изследванията на този полизахарид върху въглехидратната и липидната обмяна, както и ефекта му при сърдечно-съдови заболявания.
Нашият съвет е да включвате по-често гъби в менюто си, да избирате различни видове и да ги приготвяте по различен начин.