Страхотните ползи от консумацията на гъби


Страхотните ползи от консумацията на гъби
Снимка: iStock

Гъбите имат положителен ефект върху здравето. Богати са на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории, което определя включването им в почти всеки диетичен режим. Те са предпочитани и от вегетарианците заради високото съдържание на протеини.

Ето и някои от най-значимите ползи за здравето на всеки от консумацията на гъби:

Под въздействието на UV светлина, гъбите синтезират ергокалциферол – витamin D2;

Съдържат фибри, полезни аминокиселини, мастни киселини, минерални соли, ензими;

Богати са на витамини от групата B;

Вижте още: Това е най-полезната храна на света

Съдържат много микроелементи - калий, фосфор, мед, селен, желязо и цинк;

Бета-глюканът в състава им се свързва с имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Продължават изследванията на този полизахарид върху въглехидратната и липидната обмяна, както и ефекта му при сърдечно-съдови заболявания.

Нашият съвет е да включвате по-често гъби в менюто си, да избирате различни видове и да ги приготвяте по различен начин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама