Вижте кои са някои от ползите от сините сливи:
1. Съставките сорбитол и исатин регулират функциите на храносмилателната система и се използват като ефикасно средство срещу запек.
2. Високото съдържание на витамин С в сините сливи помага на тялото да се бори срещу инфекциите, възпаленията и свободните радикали.
3. Сините сливи са полезни за очите и зрението, тъй като помагат за поддържането на доброто състояние на очните мембрани.
4. Проучвания свързват консумацията на сини сливи с предпазването от някои видове рак – като рак на гърдата и рак на белите дробове.
5. Помагат за поддържане здравето на сърцето. Високото съдържание на антиоксиданти помага за премахването на свободните радикали и понижава холестерола.
6. Сливите са естествен лаксатив.
7. Подпомагат правилното усвояване на желязото от организма.
8. Помагат за изхвърлянето на токсините от тялото и по този начин спомагат намаляването на теглото по естествен начин.
9. Сините сливи предпазват от макулна дегенерация.
10. Имат нисък гликемичен индекс, за това са чудесна храна за страдащите от диабет, тъй като спомагат за регулиране на нивата на кръвната захар.
11. Подсилват имунната система и предпазват от настинки и инфекции.
12. Витамин Е и бета каротинът в сливите предпазват кожата от остаряване – спомагат за намаляване на бръчките и подобряват еластичността на кожата.
13. Консумацията на сливи помага за предпазването от вредата от слънчевите лъчи.
14. Магнезият в сливите е полезен за развитието на мускулите и нервите
15. Сливите съдържат голямо количество фолиева киселина и калций, който подпомага усвояването й. Фолиевата киселина е особено полезна за бременните и спомага за правилното развитите на плода.
16. Сините сливи имат диуретичен и пречистващ ефект, за това често пъти се включвани в режими за детоксикация.