Сезонно хранене: Какво е това и какви са предимствата


Сезонно хранене: Какво е това и какви са предимствата
Снимка: pexels

Сезонното хранене е една от новите концепции за водене на здравословен начин на живот. Това обаче се оказва, че е нещо, което се възпитава и сякаш ни се предава от нашите родители, но тук се появява една голяма условност и тя е, че не всички имаме късмета да сме израснали в малък град, където достъпът до свежи храни е доста по-лесен и по-евтин. За наша радост обаче вече живеем във време, в което всичко ни е на разположение и имаме пълната свобода да избираме начина, по който искаме да живеем.

Какво означава сезонно хранене?

Сезонното хранене означава точно това, което изниква в главите ни първо, когато чуем това съчетание от думи – да се храним само с храни, които са в сезон. Различните плодове, зеленчуци и бобови зреят в определено време от годината. Гроздето и крушите например можем да си хапваме спокойно през есента, защото те зреят тогава и не само че са по-вкусни, а и са с по-високо качество.

Вижте още: Тези продукти приличат на човешките органи, за които са полезни

Какви са предимствата да се храним сезонно?

Осигуряваме си храни с по-добро съдържание на нутриенти

Храната ни естествено се сменя със сезоните и това не е случайно – тя би трябвало да откликва на нуждите на тялото ни. Важно е да знаем, че смяната на сезоните влияе на хормоните ни и храната е тази, която може да ни даде онова, от което се нуждаем.

Круши

Стомахът ни е по-здрав

Когато ядем сезонни храни, ние приемаме повече нутриенти, витамини и минерали, които са изключително полезни за стомаха. Фибрите пък са другото нещо, което спомага за доброто състояние на стомашния ни микробиом.

Вкусът е по-добър

Ако някога сте опитвали ягоди или пък праскови през зимата, много добре знаете, че вкусът им изобщо не е толкова добър, колкото през лятото. За всеки един човек вкусът на храната е важен и за да не останете разочаровани, старайте се да приемате главно сезонни храни.

По-добре е за природата

За да достигне вносната храна до нас, със сигурност е използвано много гориво, което е замърсител както на въздуха, така и на водата. Така че следващият път, когато посегнете към боровинките през зима, сетете се каква вреда ще причините на околната среда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама