Черният бъз съдържа цяла палитра от полезни вещества – калий, фосфор, мед, витамините А, С, В, както и растителни протеини и диетични фибри. Като прибавим към тях и огромното наличие на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, ползата от тези малки плодчета за здравето е огромна. Научете повече ТУК.
Бере се в края на август, след което клонките и зелените плодове, които са отровни, се изхвърлят.
Днес ви предлагаме рецептата на народния лечител Петър Димков за сироп от бъз, който е мощен имуностимулатор.
Вижте още: Най-лесната и ароматна рецепта за сок от бъз
Необходими продукти:
4 килограма бъз
1 килограм захар
Начин на приготвяне:
Добре измийте узрелите зърна с помощта на вилица. Вземете голям стъклен буркан и редете на слоеве. Първият слой плодове трябва да е с дебелина 2 см, следва захар и отново плод. И така, докато мястото или продуктите свършат. Трябва да приключите със захар.
Препоръчва се стъкленият съд да се покрие с марля. Съхранява се на светло и слънчево място за три седмици, след което плодовете се прецеждат през марля. Готовият сироп се налива в бутилки, но не до горе, тъй като процесът на ферментация продължава.
Как да прилагате:
Сиропът от черен бъз се съхранява в хладилник и се приема от 1/2 до 1 ч.л. всеки ден, когато е сезонът на настинките и грипът.