На специално събитие днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите.
76% от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно. Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин.
Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.
Проучването е проведено от агенция Gemius с подкрепата на Unilever – производител с богато портфолио хранителни продукти, отговарящи на най-високи стандарти за качествен хранителен състав.
"Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня- чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“ – каза доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика. – "Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наститени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините, за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби “ – добави още тя.
Водещ на събитието беше актрисата Стефания Колева, която разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни. Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.
Ето и 5 предложения за здравословни сандвичи от Сандра:
Сандвич за много гладни:
Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, двa резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек
Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.
Сандвич „Авокадо сила“
Една филия многозърнест хляб, половин авокадо, лимонов сок и сол на вкус
Накълцайте авокадото на кубчета, смесете го със сока и солта и разпределете върху филията.
Сандвич „Зелена енергия“:
Едно пълнозърнесто хлебче, 10 г мек трапезен маргарин, 2 ч.л. босилеково песто (или листа пресен босилек), 3 резена моцарела
Намажете хлебчето с маргарин, подредете отгоре моцарелата и поръсете с пестото.
Сандвич „Морски бриз“
Две филии пълнозърнест пшеничен хляб, 20 гр пушена сьомга, 20 гр крема сирене, две листа салата Айсберг, резен лимон
Намажете хляба с крема сиренето, отгоре подредете сьомгата, салатата Айсберг и лимона
Сандвич „Шарена пуйка“:
Една чабата, 10 г мек трапезен маргарин, два резена пуешко филе, един лист маруля, три резена краставица и два резена домат
Разрежете чабатата по дължина, намажете долната половина с маргарин, след което подредете пуешкото, марулята, краставиците и домата.