Слънчогледовите семки са не само вкусни, но и питателна опция, пълна с фибри, здравословни мазнини и дори протеини. Ето всички причини, поради които да си ги хапвате самостоятелно или като добавка към солени и сладки рецепти.
1. Насърчават здравето на сърцето
Тъй като слънчогледовите семки не съдържат холестерол и предлагат добро количество фибри, те могат да бъдат полезни за здравето на сърцето – ако изберете безсолния вид. Изборът на несолени слънчогледови семки е ключът към извличането на тези ползи, тъй като прекомерните количества натрий от солта за по-дълги периоди от време могат да допринесат за повишени нива на кръвното налягане (известно също като хипертония).
Междувременно разтворимите фибри в слънчогледовите семки се свързват с хранителния холестерол в тънките черва, като помагат за изхвърлянето му от тялото, вместо да се абсорбират в кръвния поток и да повлияят отрицателно на нивата на холестерола в кръвта. Високите нива на циркулиращия холестерол могат да доведат до натрупване на плака по вените и артериите, известно още като атеросклероза, което е ключова характеристика на някои сърдечни заболявания.
Слънчогледовите семена също съдържат ненаситена, здравословна мазнина, наречена линолова киселина, която помага за насърчаване на отпускането на кръвоносните съдове и понижаване на холестерола.
Вижте още: 3 ядки с повече протеини от едно яйце
2. Поддържат здравето на щитовидната жлеза
Като фантастичен източник на селен, слънчогледовите семена могат да насърчат здравето на щитовидната жлеза, тъй като този минерал е концентриран в щитовидната жлеза. Изследвания от 2023 г. дори сочат, че ниските нива на селен увеличават риска от заболявания на щитовидната жлеза.
3. Насърчават здравето на метаболизма
Фибрите, протеините и здравословните мазнини в тези вкусни семена поддържат метаболитното здраве. Техните хранителни вещества помагат за забавяне на храносмилането и притъпяват реакцията на кръвната захар, което води до по-бавно покачване и понижаване на захарите след хранене. Това е особено полезно за тези с метаболитни проблеми като диабет тип 2, които изискват внимателно управление на нивата на кръвната си захар.
Вижте още: Топ 5 на най-здравословните ядки, които трябва да ядете всеки ден
4. Укрепват имунното здраве
Ако търсите съставки, които да помогнат на имунната система, помислете за слънчогледовите семки, тъй като те съдържат селен и цинк, като и двете поддържат имунното здраве. В допълнение към цинк и селен, тези семена също предлагат големи количества витамин Е, мед и растителни съединения. Всички тези микронутриенти действат като антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват причиняващите болести свободни радикални молекули в тялото.
5. Подобряват здравето на храносмилането
Слънчогледовите семки определено се считат за здравословна за червата храна. Те съдържат както неразтворими, така и разтворими фибри, като и двете поддържат редовното храносмилане. Разтворимите фибри действат като пребиотик или източник на храна за здравите бактерии, живеещи в чревния микробиом. Чревната микробиома се намира предимно в дебелото черво и е тясно свързана с няколко аспекта на здравето извън просто храносмилането, включително имунитета и здравето на мозъка.