Ако се стремим към здравословен начин на живот, няма начин да минем без тази изумителна храна – кълновете. Днес ще ви разкажем защо.
При покълване на зърната в тях настъпват качествени промени – белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, а мазнините в мастни киселини. Предимството на живата храна е в това, че тя съдържа пълен набор протеини, витамини и минерали. Лесно се смила и усвоява от организма, лекува ни и ни подмладява. Освен това има алкално действие, което забавя процесите, свързани с окисляване на клетките и стареенето. За храненето с кълнове няма ограничения – то е полезно за всички възрасти. Покълналите зърна на бобовите култури съдържат толкова протеини, колкото и в месото, но при усвояването им, в организма ни не постъпват холестерин и антибиотици. Кълновете ни доставят всички микроелементи, които регулират обмяната на веществата. Богати са на биоактивни вещества – ензими, фитохормони и антиоксиданти, които неутрализират вредните химически вещества в клетките.
Житните заздравяват костите
Житото обогатява кръвта с кислород, изчиства от организма излишния холестерол и токсини. Усилва зрението и заздравява костите. Освен, че са с приятен вкус, житните кълнове усилват сърдечносъдовата и имунната система и подмладяват организма.
От люцерна стават хрупкави и вкусни салати
Според познавачите, кълновете от люцерна са вкусни и хрупкави и с тях се приготвят апетитни салати. Доставят на организма ни витамините А, С, Д, Е, К, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед, манган, влакна и протеини.
Соевите помагат срещу стрес
Богати са на мазнини, протеини, минерали и витамини. Те са нискокалорични, засилват имунната система и помагат срещу стрес. Съдържат калций, каротин, желязо, витамин А, С, В1, В2.
Покълнала леща срещу пролетната умора
Лещата стимулира образуването на женски хормони и се препоръчва на жени в менопауза. Тя доставя на организма каротин – мощен антиоксидант, от който организмът синтезира витамин А. В 100 г кълнове има 4 мг каротин. На вкус са леко стипчви и сладникави. Богати са на желязо и помагат на организма да се справи с пролетната умора и анемията.
Граховите зрънца повишават потентността у мъжете
Покълналите грахчета съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Препоръчват се на мъжете, тъй като съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността. Богатото съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта, укрепва сърцето и кръвоносните съдове.
Слънчогледови при чернодробни проблеми
Богати са на протеини, забавят стареенето, помагат при сърдечносъдови и жлъчно-чернодробни заболявания. Съдържат аминокиселини, калций, кобалт, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк.