НЕ яжте бадеми с тези храни, вредно е


НЕ яжте бадеми с тези храни, вредно е
Снимка: iStock

Бадемите са популярна и питателна закуска, богата на здравословни мазнини, протеини, фибри и основни витамини и минерали. Въпреки това, някои храни, когато се комбинират с бадеми, могат да доведат до храносмилателни проблеми, да възпрепятстват усвояването на хранителните вещества или да причинят неблагоприятни последици за здравето.

С кисели храни

Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрути са силно киселинни, докато бадемите са богати на фибри и здравословни мазнини. Когато се ядат заедно, тази комбинация може да причини храносмилателен дискомфорт, като подуване на корема, газове и болки в стомаха.

Още: 5 полезни употреби на бадемовите люспи

Киселинността на цитрусовите плодове може да забави храносмилането на бадемите, което води до подуване на корема. Цитрусовите плодове съдържат високи нива на витамин С, което може да попречи на усвояването на определени минерали в бадемите, като калция.

Ако искате да ядете и двете, консумирайте ги по различно време на деня - бадеми като лека закуска и цитрусови плодове в отделно хранене.

С млечни продукти

Много хора обичат ястия на бадемова основа с млечни продукти, като бадемово мляко в кафе със сметана или кисело мляко с бадемови гарнитури. Млечните продукти и бадемите обаче могат да бъдат трудни за смилане заедно поради различната им скорост на храносмилане.

Още: Топ 5 на най-здравословните ядки, които трябва да ядете всеки ден

Много хора имат непоносимост към лактоза и съчетаването на млечни продукти с бадеми може да влоши храносмилателния дистрес. Млечните продукти съдържат казеин, протеин, който може да попречи на усвояването на някои минерали в бадемите, като желязо и магнезий. Някои системи на традиционната медицина, като Аюрведа, предполагат, че ядките и млечните продукти заедно могат да стимулират производството на слуз, което води до задръствания.

Вместо да смесвате бадеми с млечни продукти, изберете алтернативи на растителна основа като бадемово мляко или кокосово кисело мляко.

Храните, богати на оксалат

Бадемите естествено съдържат оксалати, съединения, които могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците, когато се консумират в излишък. Съчетаването на бадеми с други храни с високо съдържание на оксалати като спанак, цвекло и сладки картофи увеличава натоварването с оксалат, потенциално увеличавайки риска от камъни в бъбреците. Излишните оксалати могат да се свържат с калция, което води до калциево-оксалатни камъни в бъбреците. Високите нива на оксалати могат да попречат на усвояването на калция, което е от съществено значение за здравето на костите.

Още: Свалете килограми с помощта на бадеми

Ако консумирате бадеми редовно, балансирайте ги със зеленчуци с ниско съдържание на оксалат като къдраво зеле, зеле или тиквички.

С преработени захари

Бадемите често се използват в десерти, гранола и сладкиши, които съдържат големи количества преработена захар. Въпреки това, съчетаването на бадеми с рафинирани захари може да има отрицателни ефекти върху метаболизма и нивата на кръвната захар.

Докато бадемите имат здравословни мазнини, които забавят усвояването на захарта, прекомерната рафинирана захар все пак може да причини бързи скокове на кръвната захар. Преработените захари допринасят за хронично възпаление, противодействайки на противовъзпалителните ползи на бадемите. Комбинацията от ядки и рафинирана захар е калорична и може да допринесе за наддаване на тегло, ако се консумира в излишък.

Изберете естествени подсладители като мед, кленов сироп или фурми вместо преработени захари.

Със соеви продукти като тофу

Храните на основата на соя съдържат съединения, наречени фитати, които могат да се свържат с минерали като калций, цинк и желязо, предотвратявайки тяхното усвояване. Бадемите вече са с високо съдържание на минерали и консумацията им със соеви продукти може допълнително да намали бионаличността на хранителни вещества.

И соята, и бадемите съдържат фитинова киселина, която може да ограничи усвояването на желязо и калций. Соята съдържа фитоестрогени, които могат да нарушат хормоналните нива, когато се консумират в излишък.

Ако консумирате соя, комбинирайте я с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването на желязо, вместо да я комбинирате с бадеми.

Със солени закуски

Бадемите често се добавят към смеси с високо съдържание на натрий, преработени закуски като чипс, гевреци или солени крекери. Въпреки че това може да изглежда като вкусна комбинация, прекомерният прием на сол може да повлияе отрицателно на здравето на сърцето. Твърде много натрий може да противодейства на ползите от бадемите за здравето на сърцето, което води до хипертония. Високите нива на натрий причиняват подуване и задържане на вода, което води до дискомфорт. Обработените закуски често съдържат консерванти и нездравословни мазнини, които отричат ​​хранителните предимства на бадемите.

Вместо солени преработени закуски, смесете бадеми с несолени семена, сушени плодове или черен шоколад.

С алкохол

Много хора се наслаждават на бадеми с алкохолни напитки. Това сдвояване обаче може да има отрицателни ефекти върху метаболизма и храносмилането.

Алкохолът е диуретик, а бадемите изискват адекватна хидратация за храносмилането. Комбинацията може да доведе до дехидратация и запек. Алкохолът пречи на метаболизма на здравословните мазнини в бадемите. Както алкохолът, така и бадемите са калорични и допринасят за наддаване на тегло, когато се консумират заедно в излишък.

Ако консумирате алкохол, комбинирайте го с хидратиращи храни като пресни плодове или леки салати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама