5 полезни употреби на бадемовите люспи


5 полезни употреби на бадемовите люспи
Снимка: iStock

Бадемите са източник на хранителни вещества, но много хора изхвърлят кафявите люспи, след като ги бланшират, без да знаят за невероятния им потенциал. Те са не само годни за консумация, но и пълни с антиоксиданти, фибри и хранителни вещества. Ето пет практични и креативни начина да използвате бадемовите люспи в ежедневието си.

1. Можете да добавите бадемова кора към вашата диета, ето как

Бадемовите люспи са богат източник на диетични фибри, полифеноли и антиоксиданти. Вместо да ги изхвърляте, изсушете ги старателно и ги смелете на фин прах. Този прах може да бъде включен във вашата диета по следните начини:

Още: Тази ядки намаляват холестерола и укрепват сърдечно-съдовата система

Една чаена лъжичка прах от бадемова кора в сутрешното ви смути може да повиши приема на фибри и да добави ядков вкус. Смесете праха в печива като бисквитки, сладкиши или мъфини. Подобрете хранителния профил на зърнените закуски, овесените ядки или киселото мляко, като поръсите малко прах отгоре. Тази лесна стъпка гарантира, че максимизирате ползите за здравето от бадемите без никакви отпадъци.

2. Можете да направите натурален скраб

Бадемовите люспи са идеални за създаване на нежен ексфолиращ скраб за вашата кожа. Естествените антиоксиданти и хранителни вещества помагат за премахването на мъртвите кожни клетки, избистрят тена и се борят със свободните радикали. Ето как можете да си направите сами скраб за лице:

Вземете бадемови люспи, мед и няколко капки кокосово масло или розова вода. Смелете изсушените бадемови люспи на едър прах. Смесете ги с мед и малко количество масло или розова вода, за да образувате паста. Масажирайте скраба върху лицето си с кръгови движения за няколко минути, след което изплакнете с топла вода. Този изцяло натурален скраб е идеален за чувствителна кожа и може да се използва веднъж или два пъти седмично за блестящи резултати.

Още: Топ 5 на най-здравословните ядки, които трябва да ядете всеки ден

3. Направете си чай

С бадемовите люспи можете да си приготвите успокояващ чай. Техните антиоксидантни свойства помагат за намаляване на възпалението, подобряват храносмилането и насърчават цялостното здраве. Вземете бадемови люспи, вода и допълнителни аромати като канела, джинджифил или мед. Сварете ги във вода за 5-10 минути. Прецедете течността в чаша. Добавете мед, канела или резен джинджифил за допълнителен вкус и ползи.

4. Използвайте люспите за сгъстяване на супи и сосове

Бадемовите люспи са влакнести и могат да действат като чудесен естествен сгъстител. Смелете ги и ги смесете с малко количество вода в паста, която да добавите към супи, яхнии или сосове. Това ще укрепи тяхната текстура, заедно с вливането им с добавени фибри, магнезий и калций, трио, което също допринася за костната структура.

Още: Свалете килограми с помощта на бадеми

5. Можете да направите компост

Ако се занимавате с градинарство, бадемовите люспи могат да бъдат отлично допълнение към компостната ви купчина. Те са биоразградими и богати на органична материя, която може да подхрани почвата и да насърчи здравословния растеж на растенията. Ето как да използвате бадемови люспи за компостиране:

Накъсайте корите на по-малки парчета, за да ускорите разграждането. Комбинирайте обелките с кухненски отпадъци, окосена трева и изсушени листа за балансирана компостна смес. След като се разгради, използвайте богатия на хранителни вещества компост във вашата градина, за да обогатите почвата и да поддържате здравето на растенията. Това устойчиво използване на бадемови люспи минимизира отпадъците, като същевременно е от полза за околната среда.

Ползи от консумацията на бадеми

Бадемите са богати на хранителни вещества, осигуряват здравословни мазнини, протеини и фибри. Една шепа бадеми (около 30 грама) съдържа около 160 ккал, 6 грама протеин и 14 грама здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Те са отличен източник на витамин Е, магнезий и антиоксиданти, поддържащи здравето на сърцето, мозъчната функция и здравето на кожата. Бадемите също помагат за регулиране на нивата на кръвната захар поради ниския си гликемичен индекс и в частност засищането, което ги прави чудесна закуска за регулиране на теглото. Фибрите в бадемите поддържат здравето на храносмилането и могат да насърчат здрав микробиом на червата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама