Най-силните природни пробиотици: Тайната на доброто храносмилане и силния имунитет е в тази храна


Най-силните природни пробиотици: Тайната на доброто храносмилане и силния имунитет е в тази храна
Снимка: iStock

Пробиотиците са форма на добри бактерии, открити в червата, с важни роли в нашето тяло, от усвояването на хранителни вещества до имунната сила и стабилност. Това обаче не са всичките им полезни приложения.

Вижте още: Дефицит на желязо: Симптоми и решение

Необходимо ли е да се приемат пробиотици от хранителни добавки?

Не само, че пробиотиците са от съществено значение за храносмилането, но има много други ползи за здравето от консумацията на богати на пробиотици храни.

Според проучване, публикувано в списанието ISRN Nutrition , пробиотиците също могат да помогнат на хората да намалят нивата на холестерола, да ги предпазят от алергии, да помогнат за предотвратяване на злокачествени тумори и други заболявания.

Но не винаги е необходимо да купувате скъпи добавки, за да получите необходимите пробиотици. За това има важно условие: трябва да приемаме ежедневно пробиотични храни. Важно е да сте правилно информирани за това как да включите тези храни в храната си, за да увеличите максимално ползите от пробиотиците за подобряване на чревната функция и повишаване на имунитета.

Защо пробиотиците са важни за нас?

В допълнение към горното, пробиотиците помагат и при:

- по-високо енергийно ниво с усвояване на витамин B12

- борбата срещу кандида

- по-здрава кожа (влияе на екзема и псориазис)

- по-лесно възстановяване от настинка и грип

- помага при лечението на чревни заболявания, включително възпалителни

- по-добър контрол на теглото

Ето кои храни са най-силните природни пробиотици.

Кефир

Този ферментирал млечен продукт е уникална комбинация от мляко и ферментирали кефирни зърна. Консумиран повече от 3000 години, той произхожда от Русия и Турция и означава „да се чувстваш добре“. Има леко кисел вкус и съдържа от 10 до 34 вида пробиотици.

Подобно е на киселото мляко, но тъй като е ферментирало с дрожди и с повече бактерии, крайният продукт съдържа повече пробиотици и по-малко лактоза. Това го прави подходящ избор за много хора с непоносимост към лактоза.

Вижте още: Съвети от шеф Манчев и проф. Найденова за осъзнато хранене

Кисело зеле

Интересно е, че киселото зеле не е лидер в разнообразието от пробиотични щамове, но е богато на органични киселини, които влияят върху размножаването на добрите бактерии. Има високо съдържание на витамин С и храносмилателни ензими. Също така е добър източник на естествени млечнокисели бактерии като лактобацилус.

Комбуча

Това е необичайна, мазна, конусовидна гъба, образувана от симбиотична колония от бактерии и дрожди. Позната е от повече от 2000 години, произхождащ от Япония. Има много доказани твърдения за качеството на комбуча, но нейните основни ползи за здравето са за храносмилането, повишаване на енергията и детоксикация на черния дроб.

Кисело мляко

Вероятно най-популярната пробиотична храна е култивираното пробиотично кисело мляко, направено от краве, козе или овче мляко. Заедно с кефира, то се нарежда сред най-добрите пробиотични храни, ако е от органично отгледани животни и не е пастьоризиран.

Диетолозите препоръчват кисело мляко от козе или овче мляко.

Квас

Тази мощна съставка е обичайна ферментирала напитка в Източна Европа от древни времена. Традиционно се прави чрез ферментация на ръж или ечемик, а интересното е, че през последните години в някои страни се прави с помощта на пробиотични плодове и цвекло заедно с други кореноплодни зеленчуци, като моркови.

Ябълков оцет

В допълнение към контролирането на кръвното налягане, понижаването на нивата на холестерола, подобряването на инсулиновата чувствителност и дори загубата на тегло, ябълковият оцет също може да помогне за увеличаване на приема на пробиотици. Пийте по малко всеки ден (чаена лъжичка сутрин) или го използвайте като дресинг за салата, за да постигнете максимални резултати.

Кисели краставички 

Киселите краставички са неоправдано недооценен източник на пробиотици. Когато купувате туршии, не забравяйте да изберете по-малък производител на храна, за предпочитане био. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама