Наблягайте на горчиви плодове и зеленчуци


Наблягайте на горчиви плодове и зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

На всички ни е известна ползата от зеленчуците и плодовете за здравето. Оказва се, че много съвременни дарове от природата губят полезните си свойства.

Толкова ли са полезни зеленчуците и плодовете? С този въпрос изданието New Scientist се обърнало към учени от различни университети по света и получили обезкуражаващи отговори. Станало ясно, че от година на година растителната продукция съдържа повече захар – в стремежа да се привлекат повече потребители производителите намаляват горчивото и добавят сладък вкус.

Горчивината в плодовете и зеленчуците се е изработила еволюционно – природните токсини са предназначени за прогонването на вредители. Именно благодарение на това свойство те са полезни за здравето: „токсичните“ съединения разрушават болните клетки. По този начин, като ги извличат за подобряване на вкуса, биотехнологиите едновременно премахват и полезните свойства на продуктите.

Например белият грейпфрут дължи горчивината си на органичното вещество нарингин, което на свой ред има противоязвени и противовъзпалителни свойства. Горчивото вещество кверцетин, присъстващо в зеления чай, броколите и червеното вино, е полезно при профилактиката на белодробен рак. Противоракови свойства благодарение на съдържащия се в тях синигрин имат всички видове зеле – от градинското до брюкселското или цветното.

Но много хора и особено децата не обичат горчивата храна. По тази причина сладкият вкус измества горчивия. Например преди 30 години във Флорида горчивите бели грейпфрути били по-популярни от розовите. Днес розовите грейпфрути се продават два пъти повече. Впрочем съединенията, които правят вкуса на грейпфрута горчив, съдържат с 50% повече вещества, носещи полза на сърдечносъдовата система.

Не попада сред лидерите на хранителните продукти и зелето. За да се коригира тази ситуация, учените работят над химичния състав. Така се появило брюкселско зеле с "подобрен вкус“ – на рафтовете в западните магазини то може да се намери с обозначението kid friendly („за деца“).

Но експертите поясняват, че растенията, лишени от своите оригинални фитохимични съединения, са способни само да утолят глада, но не и да донесат полза.

Специалистите съветват да отдаваме предпочитание на горчивите сортове растителна продукция. Най-полезни са тъмнозелените зеленчуци, като спанак, броколи и различни салати.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама