Мушмулата е необичаен плод, с характерен вкус и специфична текстура, произхождащ от Югоизточна Европа и Западна Азия, ценен от векове заради хранителните си свойства. Въпреки че днес е по-малко известен, той все повече се завръща в храненето и козметиката, благодарение на своите хранителни ползи.
Вижте още: Как да спрете да преяждате със сладко вечер - съвети
Мушмулите са овощни дървета от семейство розови (Rosaceae), като плодът им е кръгъл, кафяв на цвят, с пет характерни „зъбчета“ на върха. Отначало те са твърди и почти негодни за консумация, но стават вкусни едва когато узреят, тоест омекват и се сбръчкват. Този процес на зреене е ключов за тяхната консумация, защото тогава плодът придобива сладък и деликатен вкус. Въпреки че на пръв поглед мушмулите изглеждат непривлекателни, зад външния им вид се крият множество хранителни вещества, които влияят благоприятно на организма.
Сезонът на мушмулите започва в края на есента, обикновено през октомври и ноември, когато плодовете се берат, но те придобиват най-добрия си вкус едва след първите слани. Затова мушмулите често се наричат „зимни плодове“ – плодове, които е най-добре да се консумират, когато вече са презрели. Веднъж събрани, те обикновено се оставят на хладно и сухо място, за да узреят. След няколко седмици или месеци стават меки и готови за консумация.
Плодовете могат да се варят или пекат и да се използват в различни ястия, като компоти, конфитюри, мармалади или сосове. Сладко-киселата им нотка придава особен вкус на десертите, а често се комбинират с ябълки, круши и други плодове.
Листата на мушмулата също имат лечебни свойства и могат да се използват за приготвяне на чай, който помага при лошо храносмилане и повишава имунитета. Въпреки че, малко по-рядко, те могат да се сушат за консумация през зимата, по подобен начин като сини сливи или смокини.
Те съдържат голям процент диетични фибри, които помагат за регулиране на храносмилателната система и предотвратяват запек. Поради техните естествени слабителни свойства, те често се препоръчват на хора с храносмилателни проблеми. Този плод е богат на витамин С, който е необходим за укрепване на имунитета и защита на организма от инфекции. Витамин С също помага в борбата със свободните радикали и предпазва клетките от оксидативен стрес.
Поради ниския си гликемичен индекс мушмулата е подходяща за хора с диабет, тъй като не предизвиква рязко покачване на кръвната захар.
Мушмулите имат леко диуретично действие, което насърчава отделянето на излишните течности и токсини от тялото и по този начин допринася за детоксикацията.
Освен че са полезни в храненето, мушмулите намират все по-широко приложение и в козметичната индустрия. Екстрактите от плодове и семена на мушмула са богати на антиоксиданти, витамини и незаменими мастни киселини, което ги прави отлични за грижа за кожата и косата.
Вижте още: 6 ключови симптома, че тялото ви страда от дефицит на витамин D
Екстрактите от мушмула помагат в борбата със стареенето на кожата, стимулират производството на колаген и защитават кожата от вредните влияния на околната среда. Кремове и серуми на базата на мушмула хидратират кожата, правят я по-еластична и блестяща. Маслото, получено от семена на мушмула, може да се използва за грижа за суха и увредена коса. Подхранва скалпа, стимулира растежа на косата и прави косата гладка и блестяща.