Масло от авокадо срещу зехтин: кое е по-здравословно?


Масло от авокадо срещу зехтин: кое е по-здравословно?
Снимка: iStock

Нито един дом не би бил завършен без масло. Освен че предпазва храната от залепване по съдовете ви, маслото, използвано в рецептата, може да пренесе аромати в цялото ястие и дори да осигури някои здравословни ползи - в зависимост от маслото и метода на готвене. Но с толкова много възможности за избор, как да знаете кои са най-здравословните масла за готвене? Маслото от авокадо и зехтинът са добри варианти, благодарение на тяхната гъвкавост в кухнята и впечатляващите им хранителни вещества.

Как се сравняват маслото от авокадо и зехтина от гледна точка на хранителните стойности – и кое от тях е по-здравословен избор като цяло?

Масло от авокадо и зехтин: Хранителни факти

Масло от авокадо (1 супена лъжица):

Калории: 124 калории

Мазнини: 14 грама

Наситени мазнини: 1,6 г

Мононенаситени мазнини: 9,9 г

Полиненаситени мазнини: 1,9 г

Витамин Е: 1,8 милиграма

Зехтин (1 супена лъжица):

Калории: 119 калории

Мазнини: 14 г

Наситени мазнини: 1,9 г

Мононенаситени мазнини: 9,9 г

Полиненаситени мазнини: 1,4 г

Витамин Е: 1,9 мг

Предимства на маслото от авокадо

Малко по-високо съдържание на мононенаситени мазнини

Авокадото набра популярност по целия свят. Същото може да се каже и за маслото от авокадо. И докато авокадото и зехтинът до голяма степен имат еднакви показатели по отношение на плътността на хранителните вещества, някои сортове масло от авокадо може да съдържат по-високи концентрации на мононенаситени мазнини. Въпреки че тези концентрации ще бъдат минимално по-високи от зехтина, те все още ще подкрепят допълнително сърцето, кожата и имунното здраве.

Малко по-високо съдържание на противовъзпалителни растителни стероли

Освен това авокадото е един от най-добрите налични източници на растителни стероли (противовъзпалително растително съединение). Това означава, че маслото от авокадо ще има по-висока концентрация на този фитонутриент в сравнение със зехтина, което допълнително благоприятства имунитета и цялостното здраве.

Вижте още: Зехтин или маслиново масло: Каква е разликата?

Предимства на зехтина

Зехтинът е крайъгълен камък на средиземноморската диета от векове. Отново, докато хранителният състав и ползите на зехтина са до голяма степен еквивалентни на тези на маслото от авокадо, някои разновидности на зехтина може да са с малко по-високо съдържание на растителни съединения, особено по-малко преработените сортове. Така че, когато пазарувате зехтин, изберете екстра върджин зехтин за максимални ползи за здравето.

Готвена с масло от авокадо и зехтин

С авокадо

Маслото от авокадо се счита за неутрално масло, защото почти не прилича на нищо, въпреки че някои могат да усетят мек вкус на авокадо, почти тревист. Има много висока точка на горене, някъде между 215 и 270 градуса по Фаренхайт. Това прави маслото от авокадо перфектният, здравословен заместител на други неутрални масла за готвене с висока температура като рапично. Маслото от авокадо е отлично в ястия, където искате вкусът на основните съставки наистина да блести - не на маслото, в което са приготвени.

Маслото от авокадо също е много подходящо за приложения за готвене на висока температура като печене и пържене, рецепти без готвене като дресинги и майонеза и дори печива като хляб и десерти.

Вижте още: Забравете за зехтина и кокосовото масло, ето с какво е най-полезно да пържите храната

Зехтин

Зехтинът, от друга страна, има тенденция да има по-силен, по-отчетлив вкус. Това гладко, богато масло може да придаде много различни вкусови нотки в зависимост от сорта, района на отглеждане и други променливи. Вкусът му може да варира от плодов и ядков до маслен и цветен - някои маслинови масла дори имат фина пикантна нотка. Колкото по-малко рафиниране претърпява, толкова повече вкус ще има зехтинът. Това означава, че необработеният зехтин екстра върджин, който е по-малко рафиниран, има по-интензивен вкус от не-екстра върджин сорта зехтин.

Зехтинът има по-ниска точка на дим в сравнение с маслото от авокадо, около 200 градуса по, въпреки че най-хубавите екстра върджин зехтини изобщо не трябва да се нагряват, за да запазят своя деликатен, вкусен вкус. Зехтинът за ежедневна употреба е чудесен за сотиране и печене, докато висококачествените, ароматни варианти са най-подходящи за приложения без готвене, като за дресинги.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама