Контактни лещи: 5-те най-важни неща, които трябва да знаете


Контактни лещи: 5-те най-важни неща, които трябва да знаете
Снимка: iStock

Контактните лещи са една добра алтернатива за онези, които искат да с отърват поне за малко от очилата. Все пак само хората, които носят очила знаят колко е досадно постоянно да трябва да се съобразяваш с този „аксесоар“. И тук на помощ идват лещите, за които обаче трябва да знаем някои много важни неща. 

Какво трябва да знаем за носенето на контактни лещи?

Винаги трябва да се поставят с чисти ръце

Контактните лещи изискват много добра хигиена, затова трябва да знаем, че те се слагат и свалят винаги с много добре почистени ръце, за да не попаднат микроби в очите, които да предизвикат възпаление.

Разтворът трябва да се сменя

Веднъж използван за съхранение на лещите, разтворът в контейнера трябва да се изхвърли и да се подмени. Никога не прибирайте лещите си в стар разтвор.

Контактни лещи

Носете капки за очи със себе си

За да ви е комфортно на очите, лещите винаги трябва да са влажни. По принцип ние ги овлажняваме естествено, когато мигаме, но това не винаги е достатъчно, особено когато сме на закрито или затурмено място. Затова, когато усетите силен дискомфорт, капнете си от капките в очите и ще усетите облекчение веднага. 

Не ги носете повече от 8 часа

Лещите са чуждо тяло и изморяват очите. Освен това могат да ви докарат главоболие и дори проблеми със зрението в дългосрочен план, така че не прекалявайте!

Не докосвайте очите

Ако сте решили да носите контактни лещи, трябва да забравите за търкането и докосването на очите си. Мръсните пръсти могат да причинят сериозна инфекция на очите, затова подхождайте сериозно. 

Вижте още: Как да свалим очилата без операция: Упражнения за подобряване на зрението

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама