Какво е кефир?
Кефир, известен още като Талай или Булгарос, е вид ферментирала млечна напитка, която се получава след заквасване на прясно мляко с помощта на кефирни зърна. Прясното мляко най-често бива краве, овче или козе.
Кефирните зърна, наричани още кефирна гъба или тибетска гъба, представляват комбинация от полезни бактерии (пробиотици) и квасни гъбички (дрожди), които са свързани в матрица от белтъци, липиди и захариди. На външен вид, тибетската гъба наподобява формата на цветно зеле или карфиол.
Редовната консумация на кефир е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна система, подсилена имунна система, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет тип 2.
ЕТО ЗАЩО ДА СИ ПОХАПВАТЕ СПАНАК ПО-ЧЕСТО
Какви са здравословните качества на кефира?
Кефира е богат на редица полезни хранителни вещества, като завършени белтъчини, витамини, минерали и пробиотици.
Богат на завършени белтъчини
Високо съдържание на пробиотици
Богат на калций, магнезий, цинк, желязо и фосфор
Богат на витамини от група В
Добър източник на витамините А, D, E
Богат на полезни органични киселини
Кефирът представлява една изключително полезна и лесно смилаема напитка, която изразява редица здравословни ползи. Редовната консумация на кефир води до подобрена имунна и храносмилателна система, подобрена мозъчна функция и кръвно налягане, както и до понижен риск от развитие на редица хронични заболявания, като инфаркт, инсулт, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
Подобрява действието на храносмилателната система
Подсилва имунната система
Подобрява функцията на мозъка
Регулира нивата на кръвно налягане
Поддържа кожата здрава и еластична
Забавя процесите на стареене
Балансира чревната флора
Подобрява качеството на съня
Подобрява бъбречната функция
Бори депресията
Подпомага отслабването
Смекчава симптомите на алергия
Подобрява потентността
Подпомага лечението на цироза
Помага при дефицит на концентрацията
Изразява мощни антиоксидантни свойства
Подобрява бъбречната функция
Подпомага лечението на анемия
Понижава риска от развитие на остеопороза
Понижава риска от развитие на атеросклероза
Понижава риска от развитие на невроза
Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
Понижава риска от развитие на рак
Понижава риска от развитие на диабет тип 2
Понижава риска от развитие на затлъстяване
За най-добри резултати, консумирайте кефира в продължение на 20 дни, след което си вземете 10 дни почивка.