Всички сме чували колко важна е консумацията на риба за здравето на човек. Изследователи от Медицинския колеж в Пенсилвания установиха, че добавянето на риба към менюто на децата поне веднъж седмично намалява риска от забавяне на неврологичното развитие. Резултатите от научната работа са публикувани в списание "Микроорганизми".
Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за скарлатината
В изследването са участвали 142 бебета на възраст между 6 и 12 месеца и техните майки. Възрастните са отговорили на стандартизиран въпросник, свързан с храненето на децата, а от шестмесечните бебета са взети проби от слюнка и са измерени нивата на активност на различни орални бактерии. Майките са докладвали и за развитието на умения като ходене, говор и социално взаимодействие, когато детето им е навършило 18 месеца.
Екипът установява, че забавянето на неврологичното развитие е свързано с липсата на консумация на риба при децата до 12-месечна възраст. Забавеното нервно развитие е било свързано и с повишена активност на два слюнчени микроба - Candidatus gracilibacteria и Chlorobi.
Микробното разнообразие може да е важно за метаболизма и усвояването на основни хранителни вещества, като например дълговерижните полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в рибата, твърдят учените.
Източник: БГНЕС