Диетолозите често се кълнат в рибата като храна, която осигурява редица ползи за здравето.
Тъй като рибата е богата на основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини и набор от витамини и минерали, тя обикновено е здравословен избор в една цялостна балансирана диета.
Въпреки това, не всеки вид риба се препоръчва за честа консумация.
Вижте още: Притеснително: Безсънието се предава генетично
Има риби, които заслужават редовно място на вашата маса, но има и такива, които трябва да се избягват.
Най-добрата риба за вашето здраве:
Сьомга
Има основателни причини тази риба да е толкова обичана от здравните специалисти.
„Сьомгата е най-здравословната риба с високо съдържание на омега-3 мазнини, които поддържат здравето на сърдечно-съдовата система и мозъка, а също така е с високо съдържание на протеини“, казва Лора Райт, регистриран диетолог и специалист по хранене и професор в Университета на Южна Флорида.
Райт казва, че изследванията показват, че консумацията на омега-3 мазнини намалява шанса от развитие на сърдечни заболявания.
„Освен това, омега-3 осигурява намаляване на високото кръвно налягане и значително намаляване на триглицеридите“, добавя Райт.
В допълнение към сърдечно-съдовите ползи, омега-3 имат и противовъзпалителни свойства, което ги прави полезни за тези, които страдат от артрит, казва диетологът.
Стриди
Хапвайте от тези полезни миди без угризения, казват диетолозите.
„Стридите, както сьомгата и сардините, са богати на омега-3 мазнини, а също и на желязо. Те също са полезни за околната среда. Едно предупреждение обаче – никога не яжте сурови морски дарове“, казва проф. Райт.
Вижте още: Екстрактът от върба има мощен антивирусен ефект
Червеният костур
„Червеният костур е богат източник на калий. Той помага за регулиране на кръвното налягане и здравето на артериите. Тази риба също е добър източник на протеини и витамини от група В", казва проф. Райт.
Най-вредната риба
Акула
Риболовът на акули не е добър нито за вашето здраве, нито за околната среда, твърдят експерти от Fox News.
„Акулата има много високо съдържание на живак, което е невротоксин. Бременните жени и децата трябва да я избягват напълно. Освен това популациите на акули намаляват и трябва да се въздържаме от риболов“, казва проф. Райт.
Риба тон
„Рибата тон е богат източник на витамини B6 и B12, които помагат за поддържане на имунното, хормоналното и нервното здраве, но съдържа високо ниво на живак, така че ако ви харесва, опитайте се да я ограничите до веднъж или два пъти седмично" каза проф. Райт.
Поради високото съдържание на живак, малките деца и жени, които са бременни или кърмят, трябва да я избягват напълно.