Наближава Никулден (6 декември), когато по традиция на масата се сервира риба. Днес ще ви покажем една по-интересна рецепта как да я включите в празничното меню. Предлагаме ви да си приготвите рибен пай по рецепта на известния готвач Джейми Оливър.
Необходими продукти за рибния пай:
5 големи картофа
2 големи яйца
2 големи шепи бейби спанак
1 глава лук
1 морков
зехтин
250 мл сметана за готвене
100 г зряло сирене чедър или пармезан
1 лимон
1 препълнена чаена лъжичка горчица
1 голяма шепа пресен плосък магданоз
450 г филе от треска, пъстърва или сьомга (без кожа, без кости)
1 цяло индийско орехче, за настъргване (по желание)
Вижте още: Печени картофи с чесън от Джейми Оливър
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220°C.
Обелете и нарежете картофите на кубчета с размери около 2,5 см, след това ги сложете във вряща подсолена вода и ги оставете да врят за 5 минути. Внимателно добавете яйцата в тенджерата и варете още 8 минути, или докато се сварят твърдо, като през това време картофите също трябва да са сварени.
В същото време запарете спанака в гевгир над тенджерата. Това ще отнеме само минута. Когато спанакът е готов, извадете го от гевгира и внимателно изстискайте излишната влага.
Отцедете картофите в гевгир. Извадете яйцата, охладете ги под студена вода, след това ги обелете и нарежете на четвъртинки.
Обелете и нарежете на ситно лука, след това обелете и нарежете на ситно моркова.
В отделен тиган бавно запържете лука и моркова в малко олио за около 5 минути, след това добавете сметаната и оставете да заври. Свалете от котлона и настържете на ситно 100 г пармезан или чедър, след това изстискайте лимоновия сок и разбъркайте с горчицата. Нарежете на ситно магданоза и го разбъркайте в сметановата смес.
Нарежете рибата на ивици, след това я поставете в тава (най-добре в глинен съд) със спанака и яйцата и разбъркайте заедно, залейте с кремообразния зеленчуков сос.
Сварените картофи трябва да се отцедят и намачкат – добавете малко олио, морска сол, черен пипер и малко индийско орехче (ако използвате). Разпределете върху рибата.
Поставете във фурната за 25 до 30 минути или докато картофите станат златисти.