Има някои подправки, които са изключително полезни не само за възрастните, но и за бебетата. Важно е обаче да знаете кога може да ги включите към менюто на мъничето.
Ето и кои са техните ползи:
-Бебето по-лесно и бързо свиква с различни и много разнообразни видове вкусове, това учи децата да свикват с промяната (при хранене).
-Придават аромат и вкус на храната, без да е необходимо добавянето на захар или сол, тоест това е добър вариант за овкусяване.
-Отделните подправки имат различни доказани ползи за здравето на човек/
Въвеждането на подправки става постепенно, като се започва от минимално количество и се увеличава с времето – не толкова заради алергична реакция, а заради промяната във вкуса и силния аромат, който имат някои от подправките. И все пак - всяка нова храна може да предизвика алергична реакция.
Вижте още: Яжте тези храни при подуване на корема
Въвеждането на подправки може да стане в минимални количества в ранни етапи на захранването - 6-ти месец, но някои световни педиатрични препоръки са това да стане около 8-мия месец като застраховка от евентуални неразположения.
Характерни за ширините на България подправки са: магданоз, джоджен, девесил, чесън, чубрица, целина. Подходяща първа подправка е копър, която се използва в чайове и медикаменти при колики, още преди бебето да е захранено.
Интересен факт е, че кърмени бебета могат вече да са запознати с вкуса на подправките, тоест да са усетили различни аромати от подправките, с които се е хранила майката.