Ключът към дълголетието


Ключът към дълголетието
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Пълнозърнестите храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, защото намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф".

Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна. Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.

Учените от Харвардския университет са проследили над 100 000 души повече от 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.

Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни - овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.

За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5 процента, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване - с 9 процента.

Пълнозърнестите храни съдържат 25 процента повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини - цинк, мед, манган, желязо, вит. В1.

Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение - авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама