Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно


Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Снимка: iStock

Динята е колкото вкусна, толкова и освежаваща през горещите летни месеци. Плюс това, докато тоз плод има сладък вкус, той също е пълен с хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за цялостното здраве на тялото ви.

Ползи за здравето от динята

Ще бъдете по-хидратирани

Динята е пълна с вода, което я прави чудесна за хидратация и електролитен баланс, тъй като съдържа калий и магнезий. По-конкретно, динята е съставена от 92% вода и може да се брои към вашите цели за дневен прием на течности от 11,5 чаши на ден за жени и 13 чаши на ден за мъже.

Вижте още: Каква е разликата между червената и жълта диня

Ще получите антиоксиданти

Антиоксидантът ликопен допринася за яркорозовия цвят на динята и помага на тялото ни да се пребори с уврежданията от свободните радикали и помага за превенцията на заболяванията. Комбинацията от ликопен и витамин С помага в борбата със свободните радикали в тялото и намалява риска от развитие на хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и невродегенеративни заболявания.

Ще подкрепите имунната ви система

Също така е добър източник на витамини А и С, които са важни за здравето на имунитета и кожата. Витамин С е мощен антиоксидант, който може да предотврати и дори да помогне за лечението на респираторни и системни инфекции. Изследванията показват, че консумацията на тези витамини, както и антиоксиданти като ликопен и бета каротин, открити в динята, също могат да помогнат за подобряване на цялостното ви имунно здраве. 

Вижте още: 4 знака, че има нитрати в динята

Ще подобрите здравето на сърцето си

Изследванията също показват, че ликопенът може да помогне за понижаване на холестерола и кръвната захар, като и двете са важни за здравето на сърдечно-съдовата система. Въпреки че динята е с високо съдържание на естествено срещаща се захар, съдържанието на фибри в нея спомага за нисък гликемичен товар, което означава, че ефектът върху кръвната ви захар е малък в сравнение с други сладки храни.

Може да подобрите здравето на мускулите

Друго забележително предимство на дините са аминокиселините, които съдържат: цитрулин и аргинин. Това са две от 20-те аминокиселини, от които се нуждаем, за да помогнем за образуването на мускули, нерви и клетки.

Малко проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установи, че цитрулинът в динята също помага за намаляване на мускулната болка, което прави сока от диня потенциално функционална напитка за спортисти.

Това е хранителната информация за 1 чаша нарязана на кубчета сурова диня:

Калории: 46 калории

Въглехидрати: 12 г

Диетични фибри: 1 г

Обща захар: 9 г

Добавена захар: 0 г

Белтъчини: 1 г

Обща мазнина: 0 г

Наситени мазнини: 0 г

Холестерол: 0 мг

Натрий: 2 мг

Витамин C: 12 мг (20% DV)

Витамин А: 865 IU (5% DV)

Калий: 170 мг (4% DV)

Магнезий: 15 мг (4% DV)

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама