В сезона на грипа и десетките вируси, които върлуват заради необичайно топлото януарско време, все повече хора стигат до лечение с антибиотик. А както почти всички знаят - то върви ръка за ръка с прием на пробиотик.
Пребиотиците и пробиотиците подпомагат организма в изграждането и поддържането на здравословна „колония” от бактерии и други микроорганизми, важни за здравето на червата и храносмилането. Тези хранителни компоненти осигуряват храна и създават среда, в която микроорганизмите могат да процъфтяват.
Пребиотиците присъстват в храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Пробиотиците пък се срещат във ферментирали храни, включително кисело мляко, кисело зеле и темпе.
Пребиотиците служат като храна за бактерии и други полезни организми в червата. Могат да поддържат здравословна чревна флора, предлагайки по-добро здраве на храносмилателната система. Уви, по-малко са изследванията върху пребиотиците, но общото твърдение е, че те просто засилват ползите от пробиотиците и няма нужда да бъдат приемани като хранителна добавка, защото се усвояват най-добре под формата на храна.
Пребиотиците играят роля за подобряване абсорбцията на калций, разграждането на въглехидрати и подпомага пробиотичния растеж.