Бученето в ушите засяга цели 4 милиона души във Великобритания и се причинява и усложнява от редица фактори. В листовките на много лекарства например то е посочено като страничен ефект. Възможно е да се отключи и от излагане на силен шум. Причината може да е и възпаление в ухото, предизвикано от инфекция или алергия, както и намаленият приток на кръв при дисбаланс на кръвната захар – ниската кръвна захар стимулира отделянето на адреналин и свива кръвоносните съдове.
За да се справите с възпалението, трябва да спазвате диета с ограничен прием на наситени мазнини и богата на есенциални омега-3 мастни киселини от риба, ядки и семена, тъй като те имат противовъзпалително действие. Билките босвелия и куркума също намаляват възпалението. Регулирайте кръвната си захар, като се храните разумно с непреработени храни, приемате бавно разграждащи се въглехидрати от храни като ръж или кафяв ориз заедно с протеини и избягвате стимуланти и богати на захар храни. Добре е и да си направите изследване за хранителни алергии и да приемате по 2 г витамин С на ден.
Понякога бученето в ушите може да се дължи на физически смущения във врата или черепа, затова се консултирайте с лекар.
Източник: книгата "500 въпроса за здравето и храненето“, изд. Ентусиаст