Предлагаме ви няколко полезни за сърцето храни, които да добавите към ежедневното си меню:
1. Риба – универсален лек за сърцето
Най-добрият начин за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания е да се яде риба, особено мазна риба, съдържаща мастни киселини като омега-3. Съществуват надеждни доказателства, че рибата има способността да предотврати и лекува сърдечно-съдови заболявания. Едно известно холандско проучване е установило, че приемът на 30 грама риба на ден или няколко хранения на седмица намаляват риска от сърдечен удар с една трета.
2. Плодове и зеленчуци
Ябълките могат да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Те съдържат кверцетин, който действа като естествен агент срещу възпаленията. Съдържат много витамини и фибри. Най-здравословната комбинация е да ядете ябълки с шепа бадеми или орехи.
Добре е да се консумира авокадо, защото помага за повишаване на нивото на добрия HDL холестерол в тялото и намаляване на нивото на лошия LDL.
Зелените листни зеленчуци и магданоз са богати на витамин Е и фолиева киселина, което допринася за здравата кръвоносна система. Най-добри са в прясно състояние, но може и замразени.
3. Овесената каша
Тя съдържа фитоестрогени и фибри, които поддържат храносмилателната система здрава. Овесена каша е задължително хранене при сърдечно лечение. Можете да добавите към нея различни парченца плодове.
4. Зехтин
Той е пълен с мононенаситени мазнини. Може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Вие трябва да използвате зехтин и студено пресовано нерафинирано масло за салатите, които консумирате.
Не забравяйте, че трябва да се движите повече или да ходите на фитнес, плуване или да си купите спортни уреди за упражнения у дома. Физическата активност, придружена от здравословно хранене, ще защити сърцето ви.
РЕЦЕПТА
Ето една проста рецепта, която ще ви помогне да се намалят симптомите, предизвикани от сърдечно-съдови заболявания. Всичко, от което се нуждаете, е:
8 супени лъжици сушен розмарин (натрошен)
3 лимона
2 чаени лъжички течна стевия
2 литра вода
Начин на приготвяне:
Сипете водата в тенджера и добавете натрошения розмарин. Трябва да къкри на слаб огън около 1 час, докато течността стане 1 литър. След това добавете стевията и лимоните, които предварително са обелени и нарязани на парчета. Оставете да къкри още 30 минути. Консумирайте по една супена лъжица от тази смес три пъти на ден. Съхранявайте в буркан с капачка на тъмно и хладно място – например в кухненски шкаф, който е далеч от отоплителни уреди.