Яжте тези храни за здраво сърце


Яжте тези храни за здраво сърце
Снимка: iStock/ Guliver

Предлагаме ви няколко полезни за сърцето храни, които да добавите към ежедневното си меню:

1. Риба – универсален лек за сърцето

Най-добрият начин за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания е да се яде риба, особено мазна риба, съдържаща мастни киселини като омега-3. Съществуват надеждни доказателства, че рибата има способността да предотврати и лекува сърдечно-съдови заболявания. Едно известно холандско проучване е установило, че приемът на 30 грама риба на ден или няколко хранения на седмица намаляват риска от сърдечен удар с една трета.

2. Плодове и зеленчуци

Ябълките могат да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Те съдържат кверцетин, който действа като естествен агент срещу възпаленията. Съдържат много витамини и фибри. Най-здравословната комбинация е да ядете ябълки с шепа бадеми или орехи.

Добре е да се консумира авокадо, защото помага за повишаване на нивото на добрия HDL холестерол в тялото и намаляване на нивото на лошия LDL.

Зелените листни зеленчуци и магданоз са богати на витамин Е и фолиева киселина, което допринася за здравата кръвоносна система. Най-добри са в прясно състояние, но може и замразени.

3. Овесената каша

Тя съдържа фитоестрогени и фибри, които поддържат храносмилателната система здрава. Овесена каша е задължително хранене при сърдечно лечение. Можете да добавите към нея различни парченца плодове.

4. Зехтин

Той е пълен с мононенаситени мазнини. Може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Вие трябва да използвате зехтин и студено пресовано нерафинирано масло за салатите, които консумирате.

Не забравяйте, че трябва да се движите повече или да ходите на фитнес, плуване или да си купите спортни уреди за упражнения у дома. Физическата активност, придружена от здравословно хранене, ще защити сърцето ви.

РЕЦЕПТА

Ето една проста рецепта, която ще ви помогне да се намалят симптомите, предизвикани от сърдечно-съдови заболявания. Всичко, от което се нуждаете, е:

8 супени лъжици сушен розмарин (натрошен)

3 лимона

2 чаени лъжички течна стевия

2 литра вода

Начин на приготвяне:

Сипете водата в тенджера и добавете натрошения розмарин. Трябва да къкри на слаб огън около 1 час, докато течността стане 1 литър. След това добавете стевията и лимоните, които предварително са обелени и нарязани на парчета. Оставете да къкри още 30 минути. Консумирайте по една супена лъжица от тази смес три пъти на ден. Съхранявайте в буркан с капачка на тъмно и хладно място – например в кухненски шкаф, който е далеч от отоплителни уреди.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама