Храните, богати на холестерол: Кои да приемаме и кои да избягваме


Храните, богати на холестерол: Кои да приемаме и кои да избягваме
Снимка: pexels

Много хора все още не разбират холестерола в храната – кои храни, съдържащи холестерол са полезни за нашето здраве и кои – не. Холестеролът е липид или по-просто казано мазнина, който е много важен за нормалното функциониране на организма. Когато нивата му са завишени обаче той може да представлява риск за здравето. Затова днес ще ви кажем кои храни, съдържащи холестерол са здравословни и кои е по-добре да избягвате.

Кои храни можем спокойно да консумираме?

Здравословни храни

Яйца

Яйцата са храна, богата на протеин, но те също така съдържат и доста холестерол. В едно голямо яйце (около 50 грама) се съдържат 207 милиграма холестерол. Изследвания обаче показват, че яйцата не покачват нивата на лошия холестерол в кръвта, а дори напротив.

Кашкавал

В едно 22-грамово парче кашкавал има около 20 милиграма холестерол, но това не трябва да ви плаши, защото той не влияе на лошия холестерол в кръвта. Освен това кашкавалът е много добър източник на калций и протеин.

Дреболии

Месото от сърце, бъбрек и черен дроб съдържа антиоксиданти, витамин Б12, желязо и цинк, но освен тях дребилиите се съдържа и холестерол, който за щастие е добър и не трябва да се притеснявате от него.

Сардини

С 100 грама сардини ще си набавите 63% от дневния ви прием на витамин Д и цели 137% на витамин Б12. Заедно с тях организмът ви ще получи 131 милиграма добър холестерол.

Пълномаслено кисело мляко

Изследванията показват, че ежедневният прием на кисело мляко може да намали риска от инфаркт, сърдечни заболявания и диабет. Така че не се притеснявайте от минималното количество на холестерол в него.

Кои храни е по-добре да избягваме?

Вредна храна

Пържени храни

Пържените меса, хапките от кашкавал и сирене са храни, от който е по-добре да се ограничите. А причината е, че мазнината, в която се пържат съдържа трансмазнини, които са възпалителни и увеличават риска от сърдечни заболявания.

Преработени меса

Преработените меса като наденички, бекон и кренвирши съдържат голямо количество лош холестерол и затова ги избягвайте. Според изследвания консумацията на преработени меса повишава риска от инфаркт с 42%.

Десерти

Бисквитите, тортите, сладоледите и бонбоните са богати на холестерол, добавена захар, нездравословни мазнини и калории, които причиняват диабет, проблеми със сърцето, наднормено тегло и дори рак.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама