Хиперпигментация: Какво представлява и как да се справим с нея


Хиперпигментация: Какво представлява и как да се справим с нея
Снимка: iStock

Хиперпигментацията е нещо, което може да се случи на абсолютно всеки и обикновено не зависи от възраст и пол. Тя е много често срещано състояние, което се характеризира с появата на по-тъмни петна по кожата на лицето и на други части от тялото. Тези петна не са причина за притеснение, но могат до доведат до сериозни проблеми със самочувствието, защото е почти невъзможно да бъдат прикрити.

Причини за хиперпигментация

Пигментация

По-честите причинители на тъмните кожни петна са външни фактори, но има някои заболявания, които също може да ги предизвикат.

Инсулинова резистентност

При хора, които страдат от това автоимунно заболяване, често се наблюдава потъмняване на частите от тялото, които са с гънки – подмишници, свивката на коленете и врата.

Дефицит на Б12

Ако имате дефицит на този витамин, може да ви се появят пигментни петна на необичайни места като дланите, пръстите на ръцете и стъпалата.

Слънце

Най-често обаче тъмните петна по кожата са причинени от излагане на слънце. То е причинител номер 1 на хиперпигментации по кожата. Това е така, защото слънчевата светлина стимулира производството на меланин, който предпазва кожата от UV лъчите, които както знаем са вредни за нея. Прекомерното излагане на слънце нарушава този процес и води до хиперпигментации.

Хормони

Естрогенът и прогестеронът стимулират производството на меланин при излагане на слънце, така че хората с хормонални проблеми и бременните жени също са застрашени от пигментации.

Как се лекува?

Пигментация

Нека първа да започнем с превенцията. Единственото нещо, което ще ви помогне, ако все още не ви са се появили пигментни петна, е слънцезащитата. Започнете абсолютно всеки ден да нанасяте слънцезащита на кожата си дори и през зимата. Така шансът да имате проблеми с кожата се свежда до минимум.

С алое вера

Алоето намалява производството на меланин и действа изсветляващо на кожата, а най-хубавото е, че няма никакви странични ефекти.

С женско биле

Освен за храносмилането и имунитета, екстрактът от женско биле действа изключително благоприятно и на кожата заради противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства.

С зелен чай

Зеленият чай съдържа съставки, които се борят със стареенето на клетките и редуцират въздействието на свободните радикали върху кожата.

С мазила

На пазара има много продукти, които са специално предназначени да се борят с този проблем, но внимавайте с тях, защото често се случва те да влошат състоянието на кожата.

Ако обаче имате по-тежък случай на кожни пигментации това, което би ви помогнало са лазерни процедури, химичен пилинг или криотерапия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама