Гъбите намаляват холестерола


Гъбите намаляват холестерола
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на 100 грама гъби на ден намалява холестерола само за една седмица с 12%, според британско изследване.

В същото време изследваната група, която консумирала около 60 грама масло на ден, повишила холестерола си с 14%. Контролната група, която консумирала същото количество масло в комбинация със 100 грама гъби, намалила холестерола си с 4%.

Въз основа на тези резултати е установено, че гъбите са перфектният "пречиствател" на кръвта. 


Специалистите по хранене ги наричат "растително месо", защото освен приятен вкус и аромат, те имат изключителна биологична стойност. Гъбите имат почти същото качество като животинското месо и съдържат редица минерални съставки, най-вече калий, а в по-малки количества калций, фосфор, желязо и магнезий. Те са богати на фибри и съдържат витамини В2, D и С.

В биологично отношение гъбите са особено ценни поради белтъчините и особено поради така важните аминокиселини. Интересен факт е, че пресните гъби притежават 2% протеини, а изсушените – 22%.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама