Суши е едно от най-популярните японски ястия. Има много и различни вариации на суши, включително и такива за вегетарианци. Консумацията на суши ни помага да поддържаме добро тегло, осигурява ни омега-3 и омега-6 мастни киселини. Кои са останалите ползи за здравето?
От съществено значение за функцията на щитовидната жлеза
Традиционен елемент в приготвянето на суши е неговата обвивка, която обикновено се състои от морски водорасли, известни като нори. Водораслите съдържат големи количества йод, който е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза. Въпреки че не всички заболявания на щитовидната жлеза са причинени от дефицит на йод, минералът има силна връзка с общата функция на щитовидната жлеза.
Помага за синтеза на червени кръвни клетки
Ако страдате от анемия, хапвайте суши. Доброто функциониране на щитовидната жлеза е от съществено значение за броя на кръвните клетки. Според някои проучвания ниският брой на червените кръвни клетки се свързва с недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Освен това водораслите са богати на желязо, което намалява риска от анемия – още една добра причина да хапвате по-често суши.
За красива коса
Един от най-големите индикатори, че нещо не е наред със здравето ви е състоянието на косата, кожата и ноктите. Протеините, които ни осигуряват рибата и водораслите, спомагат за подобряване състоянието на кожата.