Спанакът е листен зеленчук, който без да е калоричен, притежава ценна хранителна стойност. Богат е на витамините А, В, С и К, калций, желязо, магнезий, фосфор, селен и калий. Казват, че ако се консумира редовно, отпада необходимостта да се приемат хранителни добавки. Полезен е не само за очите, но и за имунитета и здравината на мускулите.
Определящи за мускулите са фолиевата киселина и желязото, за очите - лутеинът. Омега-3 са природни съставки, които имат противовъзпалителен ефект, което в комбинация със съдържащия се витамин С в спанака, го прави естествен съюзник на защитните сили на организма.
Може да се консумира в разнообразни варианти. Разбира се, най-здравословният е под формата на свежа салата с други зеленчуци и добавки като сирене, кашкавал, месо, маслини, шунка, риба, крутони и пр.
Един от най-адекватните начини за събуждане на организма сутрин дава смутито със спанак. Приготвя се за кратко и същевременно е пълно с полезни вещества, които зареждат всички системи с освежаващи нутриенти. Може да се съчетае с ядки, семена и други зеленчуци и плодове по вкус.
ПОЛЗИ И ВРЕДИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА СЛИВИ
Комбинацията от спанак и яйце е най-благоприятната храна за бързо възстановяване на организма при заболяване. Така нискокалоричният, но богат на хранителни вещества спанак, се допълва с полезните мазнини и хранителна стойност на яйцето. Независимо как се приготвят – като омлет или гарнитура едно към друго, блюдото е подходящо при всеки целящ отслабване или поддържане на теглото.
Спанакът можем да съчетаем с традиционните за българската трапеза сирене или извара, които да обогатим по желание с яйца или гъби. Зеленчукът може да се добави в спагетите, баницата и в киш, както и да сготвите с него прекрасна супа.