Морковите са полезни за кожата, сърдечно-съдовата система, както и за отслабване, но има случаи, в които консумацията им е противопоказна. Олга Корабльова, диетолог, разказа при кои заболявания не трябва да се ядат моркови.
Най-вече те са противопоказни при чернодробни заболявания.
"Ако органът не е добре, той не може да абсорбира каротина. Язвата на стомаха или червата и ентеритът, който представлява възпаление на стените на тънките черва, също са сред противопоказанията", каза Корабльова.
"Когато избирате моркови, имайте предвид, че те не трябва да са меки и издути, нито да имат петна и пукнатини (това означава, че средата им е развалена). Ако върховете са твърде дебели, кореноплодният зеленчук вероятно ще бъде твърд", съветва диетологът.
Източник: БГНЕС