Древната суперхрана чуфа: Ползи и употреба


Древната суперхрана чуфа: Ползи и употреба
Снимка: iStock

Чували ли сте за чуфа, позната още като земен бадем? Ако не знаете нищо за тази дребна суперхрана, продължете да четете, за да научите повече.

Какво представлява чуфата?

Чуфата (Cyperus esculentus) е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейството Острицови, което включва и папируса. Историята на чуфата датира от времето на династиите на фараоните в Древен Египет, където плодовете ѝ, с консистенция и форма, напомняща на фъстъци, са били сервирани на трапезата. Чуфата е била наричана “магическа” заради своите изключителни хранителни и лечебни свойства.

Плодовете на чуфата се отличават с характерното си тигрово оцветяване – светложълти (червени) ивици, редуващи се с тъмнокафяви или шоколадови. Затова тя е известна и като тигров орех. Родината на това растение е Средиземноморието и Северна Африка, а в момента чуфа се отглежда в промишлени мащаби в средиземноморските страни. Испанците са признати експерти в отглеждането на чуфа и я смятат за “храната на бъдещето”.

Вижте още: 5 суперхрани, с които не трябва да прекалявате

Полезни свойства на чуфата

Чуфата може да се класифицира като маслодайно растение, тъй като съдържанието ѝ на масло достига до 28%. Растителните масла, извлечени от чуфа, съдържат незаменими мастни киселини, които често липсват в хранителните продукти от животински произход.

Другите хранителни съставки на чуфата са в оптимални пропорции, което допринася за тяхната висока усвояемост. С увереност можем да кажем, че чуфата ще заеме достойно място в нашата диета в близко бъдеще.

Масло - 25 процентно съдържание

Въглехидрати - 63 процентно съдържание

Скорбяла - 17 процентно съдържание

Белтъчини - 5 процентно съдържание

Плодовете на чуфа са изключително богати на витамини и минерали, включително витамини B, C и E. Съдържанието на тези полезни елементи варира от 1 до 11 мг на 100 грама плод.

Минерали в плодовете на чуфа (на 100 грама):

Калий: над 700 мг

Магнезий и калций: над 90 мг

Фосфор: над 33 мг

Освен това чуфата съдържа важни минерали като натрий, желязо, цинк и мед. Консумацията на плодовете активира работата на мозъчните клетки, повишава ефективността, намалява нивата на кръвната захар и значително редуцира риска от образуване на кръвни съсиреци. Плодовете на чуфата укрепват имунната система и подобряват функцията на сърдечно-съдовата система, като същевременно действат като мощен антиоксидант, защитаващ организма от вредни радионуклиди.

Какви са приложениятаа на чуфата?

Чуфата може да бъде използвана в различни индустрии: хартия, храна за добитък, козметология и сладкарство. Тя може да се интегрира в производството на продукти, полезни за хора с различни здравословни проблеми, като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В сладкарските фабрики в някои страни чуфата се добавя към шоколад, какао, бонбони и торти, а от нея се произвежда и халва. Ястията, приготвени с брашно от чуфа, се усвояват отлично от организма.

Испанците са разработили метод за извличане на мляко от плодовете на чуфа, което има лечебни свойства и се използва при стомашно-чревни заболявания. Приготвянето на такова мляко у дома е лесно и бързо.

Вижте още: 5 ползи от Спирулина - суперхраната с характер!

Рецепта за мляко от чуфа:

За приготвяне на мляко от чуфа счуканите пресни плодчета се заливат с топла преварена вода в съотношение 1:4 (една част плодчета и четири части вода). Ако плодовете са сухи, те първо се накисват и след това се смилат. Оставете за един ден, след което филтрирайте, претривате през фино сито и добавете захар на вкус. Охладете напитката преди консумация.

Брашното от чуфа се използва за приготвяне на торти, бисквити и сладкиши. В готварството от него се правят висококачествени халви и сладкиши. Чуфата се използва и за производството на нишесте и масло, което е с качество, сравнимо със зехтина. Продуктите от чуфа са източник на важни физиологично активни вещества, които не се срещат в други храни. Маслото от чуфа е също така ценено в козметиката и парфюмерията. Счукана чуфа може да се добавя към брашното при печене на сладкиши. От добре изсушените и загрети грудки може да се приготви диетично кафе, а пържената чуфа е ароматна и с вкус, дори по-добър от този на кестена.

Автор: Роман Рачков, част от авторския екип на Климатека

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама