Бургери, пържени картофки, сандвичи и други от т. нар. "фаст фууд“ храни стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина. Тези опаковки обаче съдържат опасни за здравето ни химикали, които биха могли да достигнат и до храната, която консумираме, предупреждават американски учени.
Проучването разглежда над 400 проби от 27 заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че почти половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки, като кутии за пържени картофи или пица, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в редица продукти като килими с покритие срещу петна, домакински съдове с незалепващи покрития и непромокаеми дрехи.
Учените не са открили конкретна вреда, която тези химикали – известни като пери и полифлуороалкилни субстанции, нанасят на човешкото здраве. Въпреки това обаче някои от тях се свързват с образуването на рак, болести на щитовидната жлеза, отслабване на имунната система, репродуктивни проблеми и други.
"Тези химикали са свързани с редица здравословни проблеми, така че е притеснително това, че хората са потенциално изложени на тях в храната си“, заяви водещият автор на изследването Лаурел Шайдер от института "Сайлънт спринг“.
По думите му децата също са застрашени, тъй като техните развиващи се тела са по-податливи на токсични химикали.
Едно от всеки три деца в САЩ консумира бърза храна всеки ден.
През 2000 властите във Вашингтон започнаха постепенното изваждане от употреба на някои флуоридни химикали, но други държави все още ги произвеждат.
Заключението на Шайдер и неговият екип потвърждава по-ранни заключения, че субстанции от опаковката могат да преминат върху храната в нея.
Източник: БГНЕС