Гъбите намаляват холестерола


Гъбите намаляват холестерола
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на 100 грама гъби на ден намалява холестерола само за една седмица с 12%, според британско изследване.

В същото време изследваната група, която консумирала около 60 грама масло на ден, повишила холестерола си с 14%. Контролната група, която консумирала същото количество масло в комбинация със 100 грама гъби, намалила холестерола си с 4%.

Въз основа на тези резултати е установено, че гъбите са перфектният "пречиствател" на кръвта. 


Специалистите по хранене ги наричат "растително месо", защото освен приятен вкус и аромат, те имат изключителна биологична стойност. Гъбите имат почти същото качество като животинското месо и съдържат редица минерални съставки, най-вече калий, а в по-малки количества калций, фосфор, желязо и магнезий. Те са богати на фибри и съдържат витамини В2, D и С.

В биологично отношение гъбите са особено ценни поради белтъчините и особено поради така важните аминокиселини. Интересен факт е, че пресните гъби притежават 2% протеини, а изсушените – 22%.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама